Osnovan Savez Kulturno – umetničkih društava Srbije

U Novom Sadu je održana osnivačka sednica Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije.

496

Inicijativu za njegovo formiranje pokrenuli su predstavnici velikih kulturno-umetničkih društava iz Srbije, a sa ciljem ostvarivanja zajedničkih interesa pred institucijama države i međunarodnim institucijama sa kojima po prirodi svoje delatnosti imaju stalne kontakte i saradnju.

Inicijativu je potpisalo 38 kulturno-umetničkih društava, a za predsednika predsedništva Saveza izabran je Milorad Lonić predsednik KUD ”Železničar” iz Novog Sada.

“Ponosan sam što je inicijativa za osnivanje Saveza potekla iz Novog Sada, koji baštini dugu tradiciju negovanja folklora i predstavlja dobar primer kako lokalna samopurava treba da pomaže rad kulturno-umetničkih društva. Grad Novi Sad svestan je značaja kulturno-umetničkih društava za očuvanje tradicije i nastaviće da podržava stvaralaštvo sve većeg broja kulturno-umetničkih društava na teritoriji Novog Sada”, istakao je tom prilikom Vanja Vučenović, član Gradskog veća za kulturu.

Savez će, kako je navedeno, delovati kao koordinator i reprezent zajedničkih programskih, pre svega umetničkih i kulturnih ciljeva, ali i društveno–vaspitnih, koji su usmereni prema mladima, a sa osnovnom svrhom poboljšanja položaja kulturno-umetničkih društava.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, ali i osnivanja Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, večeras će u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu biti upriličen i Svečani koncert 14 kulturno-umetničkih društava iz Srbije sa početkom u 20 sati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.