Osnaživanje ženskog preduzetništva

VIDEO K9: Konferencija o ekonomskom osnaživanju žena održana je danas u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu. Skup je organizovala Fondacija "Ana i Vlade Divac" uz podršku Pokrajinske vlade.

0
55

Konferencija pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje žena u svetlu održivog razvoja – integrisanje rodne perspektive u planiranje lokalnog ekonomskog razvoja“, održana je danas u Novom sadu sa osnovnim ciljem uspostavljanja saradnje među opštinama radi boljeg planiranja mera koje će na lokalnom nivou doprineti jednakom uključivanju muškaraca i žena na tržište rada i jednakim mogućnostima.

Upravo je juče i dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju istoričarki koja je doprinela boljem razumevanju ishoda na tržištu rada žena“, naveo je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, i ukazao na činjenicu da i u razvijenim zemljama postoji jasna disproporcija u zaradama žena i muškaraca, što u našoj zemlji, kako je rekao, nije slučaj jer se na državnom nivou utvrđuju iste zarade.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, Branko Ćurčić, naglasio je da žensko preduzetništvo zauzima značajno mesto u radu Saveta te podsetio da borba za rodnu ravnopravnost i žensko preduzetništvo traje još od vremena Milice Tomić, koja je upravo u Novom Sadu 1911. bila urednica časopisa „Žena“, što je u to vreme bilo nezamislivo.

Ćurčić je podsetio da je pokrajina ove godine imala dva javna poziva za podršku ženskom preduzetništvu, jedan u martu i drugi koji je upravo završen. U okviru prvog javnog poziva bilo je 157 prijava, sredstva su dobile 73 preduzetnice za kupovinu računarske opreme, mašina i pomoć u oblasti marketinga, a utrošak je bio sto odsto. U okviru drugog poziva, u septembru, bilo je 300 prijava, a sredstva u visini od 13 miliona dinara dobilo je 60 odsto prijavljenih.

Žene preduzetnice godinama intenzivno podržava i grad Novi Sad, podsetio je član Gradskog veća za privredu, Milorad Radojević.

Današnja konferencija, kako je rečeno, treba da omogući sagledavanje strateškog i zakonskog okvira, kao i mehanizama na lokalnom nivou koji treba da doprinesu obezbeđivanju mera značajnih za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, sa posebnim akcentom na ženskom preduzetništvu.

Ovaj stručni skup deo je Platforme „Održivi razvoj za sve“, koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi je Nemačka organizacija za međunarodnusaradnju (GIZ), u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.