Osnaživanje žena preduzetnica

VIDEO K9: Pri konkurisanju za subvencije buduće preduzetnice imaće prednost kako bi se osnažile u pokretanju sopstvanog biznisa, odlučeni je na sednici Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta koja je održana danas.

0
489

Razvoj ženskog preduzetništva na području Vojvodine je bila glavna tema sednice Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta na kojoj je Unija poslodavaca Vojvodine iznela probleme i konkretne predloge na koji način može da se razvija žensko preduzetništvo, posebno u grupi mladih obrazovanih žena.

“Ono što je zabrinjujući statistički podatak je da je u decembru 2017. godine, kada posmatramo žene, visokoobrazovane, znači sa fakultetskom diplomom ili magistra, mastera, bilo duplo više u odnosu na muškarce. Uočili smo problem, kako pomoći visokoobrazovnim ženama kako da započnu sopstveni biznis”, navela je dr Gordana Radović iz Unije poslodavaca Vojvodine.

U Srbiji vlada mišljenje da je razvoj ženskog preduzetništva socijalni problem i da ih zbog toga treba dodatno ekonomski osnažiti da pokrenu svoj biznis, kaže Radović i dodaje da je Unija poslodavaca Vojvodine predložila da se prilikom bodovanja na konkursima daje prednost ženama.

“Naš predlog je da drugi sekretarijati posebno prepoznaju žene kao posebnu kategoriju koju je potrebno podržati kroz te konkurse, ali nama je ideja da zajedno sa socijalnim partnerima razvijemo posebne programe koji bi bili predviđeni za ekonomsko osnaživanje žena, znači ti programi bi posebno reflektovali one probleme koji su važni za razvoj ženskog preduzetništva i onda bi se na bazi tih programa definisali ti konkursi u narednom periodu gde bi žene imale povraćaj sredstava odnosno, veću refundaciju sredstava”, kazala je Radović.

Unija poslodavaca Vojvodine sa socijalnim partnerima predlaže, kako je navela, donošenje zakona o socijalnom preduzetništvu žena koji bi pokrajinska administracija mogla da podrži, a Republička vlada izglasa.

“Ono na šta smo posebno ponosni kao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je da smo kroz naše konkurse koji su završeni pre dve nedelje, a tiču se subvencija za samozapošljavanje, novo zapošljavanje kod poslodavaca i za javne radove da smo zaposlili u Vojvodini preko 500 ljudi našim subvencijama”, naveo je Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu.

S obzirom na sve veći odliv radne snage i stručnjaka sa ovih prostora, koji je jedan od gorućih problema na koji su ukazala sva tri partnera Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, glavna tema konferencije zakazane za decembar biće “U susret problemima radne snage i tržište rada”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.