Osmaci danas polažu kombinovani test

Učenici osmih razreda osnovne škole danas polažu kombinovani test iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije. Test iz matematike polagaće sutra, pošto su testovi koji su trebali da se polažu u utorak procurili u javnost.

0
166

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da oseća moralnu odgovornost što je test iz matematike dospeo u javnost, ali je upitao zašto bi podneo ostavku kad je otkriveno gde je problem.

Ministar je prilikom obilaska Osnovne škole “Vuk Karadžić” izjavio da ima podršku šefova, predsednika i premijera.

Šarčević je kazao da smatra da je današnji kombinovani test bezbedan, a govereći o tome kako je “provaljen” test iz matematike, on je rekao da smatra da je neko od direktora bio “opušten i neoprezan”, ali da će utvrditi da li je bilo tako.

Sadašnji model polaganja male mature je, kako je naveo, loš i biće zamenjen.

Povodom najave da će mali maturanti bojkotovati polaganje današnje kombinovanog testa, Šarčević je poručio da se roditelji koji to podržavaju “ne igraju sudbinom svoje dece” i da im on u tim odlukama neće biti saučesnik.

On je rekao i da su “tri osobe u policijskoj obradi” u istrazi o tome kako su testovi otvoreni pre vremena i potom stigli do društvenih mreža, ali da taj nalaz još nije kompletan. Ministar prosvete rekao je u ponedeljak uveče za RTS da njegovi šefovi od njega uvek imaju blanko ostavku i da ju je i juče ponudio, kao i da je njegova moralna odgovornost u tome što je odjednom počeo da radi mnogo posla, a najlakše je bilo ne baviti se svojim poslom.

“Nije ovo Haški tribunal da postoji komandna odgovornost. Imate sistem koji je zarđao decenijama i za dve i po godine stižete da ga dignete na 95 odsto uspešnosti. To kaže Evropska komisija”, rekao je juče Šarčević, komentarišući aferu provaljenih testova iz matematike i dodao: “Ako treba ministri da se menjaju na dnevnom nivou zbog čaršije, stranaka, nekih sindikata, onda to neka radi onaj ko je odgovoran”.

Uvek se ovakva jedna situacija drami, politizuje”, kazao je Šarčević i ocenio da je otkrivena “rupa u sistemu” i sprečena lavina loših događaja.

Šarčević je juče najavio da ća danas i sutra na ispitu dati rezervne varijante, uz opasku da Ministarstvo prosvete ima “scenarije za ove stvari, zato što znamo u kakvoj sredini živimo”. (Agencije, 021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.