OSLOBOĐENI OPTUŽENI ZA ZAVERU PROTIV ERDOGENA

840

(VIDEO K9) Turski sud je danas osobodio 21 osobu na suđenju protiv 275 ljudi, uključujući bivšeg načelnika generalštaba. Oni su bili optuženi da su kovali zaveru da sruše tursku vladu, javila je turska privatna televizija.

Među optuženima je bivši načelnik generalštaba Ilker Basbug i drugi vojni oficiri kao i advokati, akademici i novinari, a taj sudski postupak mnogi vide kao ključni test u obračunu premijera Redžepa Tajipa Erdogana sa sekularistima i neistomišljenicima iz vojske.

Optuženima se na teret stavlja pripadnost terorističkoj organizaciji, nezakonito posedovanje oružja i podsticanje na oružanu pobunu protiv Erdogana i njegove Partije pravde i razvoja, koji je na vlasti od 2002. godine.

Optužnica ima blizu 2.500 strana i u njoj su pripadnici terorističke organizacije “Ergenekon” optuženi za izazivanje serije napada i političkog nasilja tokom nekoliko decenija.

Turska sekularna opozicija osuđuje proces koji predugo traje, započet 2008. godine, nazivajući ga lovom na veštice da bi se ućutkali kritičari vlade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.