Osiguranje – zaštita voćnjaka

VIDEO K9: Zbog vremenskih neprilika koje poslednjih godina sve češće nanose štete usevima, voćari i povrtari u leskovačkom kraju osiguravaju svoje useve i tako svoja poljoprivredna gazdinstva obezbeđuju od velikih gubitaka, ali stvaraju i prostor za nove investicije i proširenje poljoprivredne proizvodnje. Prilog sadrži plasiranje proizvoda.

0
61

Miodrag Nedeljković, koji na više od 23 hektara u selu Ždeglovo u opštini Lebane proizvodi šljivu koju plasira na nemačko tržište, kaže da redovno osigurava zasade šljiva, a samo ove godine od šteta koje je pričinio grad naplatio je preko 100.000 evra od „Dunav osiguranja“, što mu je znatno olakšalo poslovanje.

„Podižemo i malinu i kupinu, jagodu i višnju. Ova godina je bila kišovita, nije bila rodna, višnja je pretrpela veliko oštećenje to jest pucanje usled kiše. Šljiva je imala izuzetno dobar rod, ali je u dva-tri navrata ovde padao grad koji je pričinio veliku štetu, koju smo naplatili i pokrili svoje troškove te nismo bili u minusu. Samo od osiguranja naplatili smo štetu od grada u visini od oko 100.000 evra. Imali smo dobru brzinu naplate. Kada smo usaglasili procenu visine štete, u roku od desetak dana naplatili smo sve“, izjavio je Milorad Nedeljković, voćar iz Ždeglova.

Dobra je stvar, dodaje, da Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše i podstiče poljoprivrednike da osiguraju svoje useve, a 40% subvencije, kako je rekao, dobar je stimulans svim poljoprivrednicima da osiguraju svoju proizvcodnju.

„Cela moja porodica posvećena je tom poslu i rezultati su tu. Sve to je bilo ugroženo u samo 15 minuta izuzetno jakog grada koji je ovaj atar pogodio u popodnevnim satima 27. jula ovog leta. Tada je za svega 15 minuta gotovo sve uništeno. Svima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom preporučujem da osiguraju svoje useve. Šteta je kasnije procenjena na oko 60 procenata, procena štete je bila vrlo realna, a naplata vrlo brza. Zadnje tri-četiri godine redovno se javljaju štete. Pod jabukom imam otprilike jedan hektar, osigurao sam prinos od 15 tona, procena je bila da je šteta oko 60 posto i meni je uplaćeno oko 400.000 dinara“, kaže Ivan Stanković, voćar iz Velikog Trnjana

Glavnoj filijali „Dunav osiguranja“ u Leskovcu na teritoriji Jablaničkog okruga gravitira šest opština – Leskovac, Vlasotince, Crna trava, Lebane, Bojnik i Medveđa.

„Leskovac je lep u topao grad, leži u kotlini između dve reke, geografski položaj grada decenijama je imao idealnu klimu za razvoj poljoprivrede. Naši poljoprivredni proizvođači, vredni i radni, ulagali su rad i trud, i na tržištu postali prepoznatljiv brend Jablaničkog okruga. Poljoprivreda kao strateška delatnost privrede predstavlja jedan od najznačajnijih resursa naše zemlje. Zato Kompanija ‘Dunav’ neguje poseban pristup poljoprivredi. Klimatski uslovi se menjaju, toga smo svi svesni, a najveće posledice trpe poljoprivredni proizvođači”, navela je Svetlana Krstić, direktorica Glavne filijale Dunav u Leskovcu.

Za sve vrste poljoprivrednih kultura Kompanija „Dunav“ nudi osiguravajuću zaštitu od osnovnog rizika: grada, požara, udara groma, kao i od dopunskih rizika: oluje, poplave, prolećnog mraza. U Srbiji je osigurano oko 12 odsto obradive poljoprivredne površine, dok je u Jablaničkom okrugu taj procenat manji i kreće se oko šest odsto. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača ove godine pretrpeo je štetu na voćarskim i povrtarskim kulturama, zbog čega kompanija realizuje edukativne radionice u saradnji sa Udruženjem novinara Agropres, koje se tematski bavi osiguranjem poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

„Edukacija svakako nije brz proces, ali svaki novi osiguranik predstavlja uspeh za nas. Naši agenti na terenu u neposrednom kontaktu s osiguranicima nastoje da pomognu osiguraniku u izboru predmeta osiguranja, da jasno opišu rizike koji se pokrivaju i ukažu na odnos cene osiguranje i potencijalne štete“, objašnjava Svetlana Krstić, direktorica Glavne filijale Dunav u Leskovcu.

Krstić napominje i da se samo pet odsto cene plaća prilikom zaključenja polise, a preostali iznos nakon berbe, te navodi da je osiguranja za hektar, na primer, jabuke s prosečnim prinosom od 40 tona samo 60.000 dinara, dok osiguranja po hektaru pšenice s prosečnim prinosom od pet tona iznosi 1.540 dinara, a kukuruza sa prosečnim prinosom od sedam tona 1.601 dinar.

„U 2019. godini imali smo 42 odštetna zahteva, na osnovu kojih ukupan iznos likvidacije iznosi 2.599.205 dinara. U tekućoj godini imamo 87 odštetnih zahteva po osnovu osiguranja useva i plodova, za koje ukupan iznos likvidacije iznosi 24.599.999 dinara“, navodi direktorka.

Vlada Srbije odlukom iz 2007. godine subvencioniše trošak osiguranja, a u zavisnosti od područja, subvencije se kreću od 40 do 70 odsto i na taj način registrovanim gazdinstvima omogućava se sigurnost i povoljniji krajnji rezultat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.