Osiguranje prozvodnje – miran san

VIDEO K9: U Pričeviću kod Valjeva pre dva dana održana je manifestacija, „Ovčarska izložba“, kao i radionica za poljoprivrednike u organizaciji „Dunav osiguranja“ i "Agropresa".

167

U selu Pričević nadomak Valjeva održana je izložba ovaca sjeničke rase „Ovčarska izložba“, jedna od dve najveće manifestacije ove vrste u Srbiji.

Bila je je to prilika za proizvođače da dobiju informacije o osiguranju svojih useva i životinja na štandovima i u radionicama Dunav osiguranja i Agropresa.

Vladimir Vuković iz sela Milinčica kod Valjeva skoro celokupnu svoju voćarsku proizvodnju osigurava kod Dunav osiguranja. Bavi se proizvodnjom šljive koju suši, a osigurava starije zasade, delom na kvalitet, a delom, kako kaže, na klasično osiguranje.

“Do ove godine dežava, odnosno Ministarstvo poloprivrede vraćalo je 40%. Ove godine su tri okruga, Zlatiborski, Moravički i Kolubarski, 70%. Tako da za osiguranje dajem samo nekih 30% od ukupne sume novca i smatram da to nije veliki iznos i, pošto uglavnom samo od toga živim, ne smem da rizikujem i mirno spavam”, rekao je Vuković.

Ove subvencije države za osiguranje 70 odsto proizvodnje koordinator za osiguranje poljoprivrede za region zapadne Srbije u „Dunav osiguranju“ Aleksandar Dragojlović ocenio je kao važnu meru zahvaljujući kojoj je ostvareno povećanje osiguranja useva voća, najviše maline, za više od 25 odsto.

Dragojlović je rekao i da je potrebno sistematičnije raditi na jačanju svesti proizvođača i vlasnika životinja u tom delu Srbije, budući da je osigurano svega 10 odsto obradivih površina.

“Vlasnici životinja koji danas koriste usluge osiguranja su pretežno u zapadnoj Srbiji kreditno uslovljeni proizvođači, kooperanti raznih mesnih industrija, radnih organizacija, zadruga, znači, neko ko je već vezan za neke, da kažem, krupnije igrače i, znači, svest postoji u selu o prisustvu osiguravajućih kuća, ali na nama je da radimo na proširenju svesti kod proizvođača”, istakao jeDragojlović.

Govoreći o značaju državnih subvencija direktor Javnog preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline“ Bojan Bošković je rekao da je to veoma velika pomoć i za stočare, te dodao da su na manifestaciji u predstavljena samo najbolja grla iz Kolubarskog okruga.

“Grad Valjevo iz godine u godinu podiže svoja sredstva za subvencionisanje poljoprivrede preko preduzeća Agrorazvoj i ove godine je to 40 miliona dinara, a pored finansijske pomoći veoma su nam značajne i edukacije, u ovom slučaju su Dunav osiguranje i Agropres zajedno organizpovali predavanja za naše ovčare”, kazao je Bošković.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović podsetio je da je taj grad od 2016. šest puta povećao subvencije za poljoprivredu, kako za stočarstvo tako i za ostale grane, a da ima i dosta start-apova u toj oblasti.

Pomenimo i da je pobednik Ovčarske izložbe u Pričeviću ove godine Kosta Andrić iz Dragodola, dok je Ljubica Stojković iz Stanine reke osvojila nagradu za najbolje uslove za gajenje grla.

Nagradni fond od 200.000 obezbeđen je iz budžeta grada Valjeva, a svoj doprinos manifestaciji na kojoj se oko 30 odgajivača ovaca sa 300 grla takmičilo u 5 kategorija, dali su i brojni sponzori koji su nagradili najbolje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.