Osiguranje poljoprivredne mehanizacije

VIDEO K9: Osiguranje poljoprivredne mehanizacije, koja je osnova za povećanje prinosa u ovoj vrsti proizvodnje, jednako je važna kao i kupovina tih mašina, ocenjeno je na skupu pod nazivom „Kako obnoviti poljoprivrednu proizvodnju“ održanom juče u našem gradu.

0
218

Mehanizacija u poljoprivredi je polazna osnova za povećanje prinosa, a time i razvoja proizvodnje.

Mladi poljoprivrednici kod nas mehanizaciju uglavnom nasleđuju, a obnavljaju je tek nakon nekoliko godina, kada postanu za to finansijski sposobni.

Stoga su programi subvencionisanja za svakog poljoprivrednika izuzetno značajni pa su svesni važnosti osiguranja poljoprivredne mehanizacije, koja je jednako važna koliko i sama kupovina, rekao je predsednik Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika Milan Borić na skupu održanom u utorak u Novom Sadu.

“Ono što bi naša preporuka bila jeste da procenat povrata za mlade poljoprirvednike bude veći u odnosu na ostale. Sada je povrat za sve poljoprivrednike 50 odsto, a mi smatramo da bi poljoprivrednici mlađi od 40 godina trebalo da dobijaju 70 odsto, odnosno 20 odsto više u odnosu na ostale poljoprivrednike“, kazao je Borić.

Traktor je osnovna mašina za rad u poljoprivredi i u slučaju kupovine novog, na prvo mesto trebalo bi staviti raspoloživost servisa posle prodaje i kvalifikovanog servisera, savetuju iz Udruženja uvoznika poljoprivedne mehanizacije.

„Sve više smo zavisni za digitalne forme, i kataloga, i apdejtovanja softvera, povezivanja na navigaciju, sve to treba da proprati kvalifikovan instruktor i serviser i da nauči rukovaoca kako da koristi mehanizaciju. To su velike investicije koje zahtevaju učenje. Takođe, trebalo bi voditi računa o Zakonu o zaštiti potrošača, koji reguliše ovu oblast i Zakonu o obligaionim odnosima, kad je reč o zadrugama i firmama, gde one na mašinama prave komercijalnu dobit“, naveo je Đorđe Mišković iz tog udruženja.

U Kompaniji Dunav osiguranje podsećaju da poljoprivednicima nude pokriće od rizika od požara, elementarnih nepogoda, provalne krađe i razbojništva, loma mašina i slično.

„Poljoprivredni proizvođači ne samo da treba da osiguravaju svoju proizvodnju u vidu useva, plodova i životinja, već i mehanizaciju, kao značajnu opremu za obavljanje svoje delatnosti. Ulaganja u mehanizaciju su visoka i oni moraju na neki način zaštiti svoj finansijski interes, za što je tu i Kompanija Dunav osiguranje“, rekla je Jovana Bogdanović iz Dunav osiguranja.

Bogdanović je istakla da se svest o potrebi osiguranja mehanizacije u poslednje vreme povećava kod poljoprivrenih proizvođača, čemu je dopreo i način finansiranja same opreme preko lizing kuća i banaka koje kao jedan od uslova postavljaju upravo tu vrstu osiguranja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.