Osigurana proizvodnja – miran san

VIDEO K9: Sve više poljoprivrednih proizvođača u Srbiji shvata neophodnost osiguranja svoje proizvodnje i ulaganje u osiguranje ne doživljava kao trošak već kao ulaganje. Tako rade i proizvođači u okolini Sremske Mitrovice.

0
54

Sve više poljoprivrednika odlučuju se da osiguraju svoju proizvodnju, kako ne bi zavisili od nepredvidivih vremenskih uslova. Miloš Kevilj iz sela Divoš čije se domaćinstvo bavi ratarskom proizvodnjom na oko 250 do 300 hektara, svoje useve osigurava od 2013. godine.

Miloš radi sa Dunav osiguranjem i kaže da je zadovoljan brzinom procene štete i isplatom.

Dodaje da se u njegovom selu posledenjih godina sve više proizvođača uključuje u osiguranje, pa je pre desetak godina, jedva dva-tri čoveka u selu radilo osiguranje, a sada ih je sigurno oko 30, 40 njih.

Objašnjavajući zašto se posle godina rada u Sremskoj Mitrovici pre tri i po decenije odlučio za proizvodnju, Tihomir Bojanić iz mitrovačkog sela Čalma kaže da je tu video perspektivu.

Ima 7000 stabala krušaka, a pod paradajzom obično ima pet jutara zemlje. To je kaže dosta i bila bi velika šteta da mu to strada, zato je među prvima u selu počeo da osigurava proizvodnju.

U Glavnoj filijali Dunav osiguranja u Sremskoj Mitrovici ištiču da je ova osiguravajuća kuća i pored teške situacije 2020. godine bila maksimalno na usluzi svojim osiguranicima prilikom ugovaranja osiguranja, proceni i naknadi šteta. Takođe i kada je reč o savetima, pa je to rađeno i ove godine uz mere zaštite.

Na teritoriji Sremske Mitrovice registrovano je oko 6.000 gazdinstava, a kod podsticajnih lokalnih mera podrške lokalna samouprava vodi računa da ne dolazi do dupliranja mera koje već postoje na pokrajinskom i republičkom nivou.

„ Sa Dunav osiguranjem smo imali dobru saradnju u oblasti zimskih prezentacija ili predavanja, posebno oko osiguranja stoke, voćarstva i povrtarstva a sa tim ćemo nastaviti i ubuduće“, ističe Petar Samardžić, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice.

U Dunav osiguranju kažu da i, pored rasta zaključenih polisa, neki proizvođači i dalje imaju stav da šteta neće baš njima da se desi, ali je praksa pokazala da su velike štete posledica takvog stava.

Objašnjavajući koliko iznose premije, Nada Kovačevic iz Dunav osiguranja u Sremskoj Mitrovici, navodi da za hektar pšenice sa prinosom od 5.000 kg, po ceni od 20 dinara za kilogram, sa osiguranom sumom od 100.000 dinara premija iznosi 2.195 dinara.

Osiguranik od tog iznosa pri zaključenju plaća samo porez od pet odsto a ostatak plaća posle skidanja useva. Kada uračunamo povrat po osnovu subvencija premija osiguranja poljoprivrednika, ovo osiguranje košta samo 1.300 dinara.

Kada je reč o paradajzu, za osiguranje jednog hektara zasejanog ovom kulturom sa prinosom od 35 tona po hektaru i ceni od 20 dinara po kilogramu, sa sumom osiguranja od 700.000 dinara, premija osiguranja iznosi 39.000 dinara a kada se uračuna povrat premije od 40 odsto, proizvođač za osiguranje treba da izdvoji 23.000 dinara.

„Svesni smo značaja poljoprivrede kao strateške grane privrede tako da planiramo da i sledeće godine radimo na edukaciji naših osiguranika i proizvođača inače“, naglašava Kovačević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.