OSI (ne)poželjan na tržištu rada

VIDEO K9: Poslodavac koji ima najmanje 20 zaposlenih morao bi da zaposli i jednu osobu sa invaliditetom, kaže zakon. U praksi je to drugačije pa neki od njih pokušavaju da ovoj problem učine vidljivim putem medija koje sami pokreću na internetu.

0
30

Osobe sa invaliditetom treba da se osete poželjno na tržištu rada, te da se u skladu sa svojim zanimanjima ostvare i profesionalno. Invaliditet bi trebao da bude olakšavajuća okolnost u traženju posla, ne obrnuto, a svaki poslodavac koji ima bar 20 zaposlenih, trebao bi, prema zakonu, da zaposli i osobu sa invaliditetom.

U praksi je to, međutim, drugačije.

U školskom sistemu u Srbiji se kroz program inkluzije obrazuju deca i mladi sa invaliditetom, pa bi sistem morao da omogući jasne smernice i kada je reč o njihovom zapošljavanju.

Dimitrije, Aleksandar i Dejan su, u nedostatku adekvatnog zaposlenja, nakon školovanja u ŠOSO Milan Petrović, odlučili da pokrenu svoj YouTube kanal “Studio DAD”.

Osobe sa invaliditetom i njihovi problemi i potrebe nisu dovoljno zastupljene u javnosti, smatra Kordin, što je bio i njihov osnovni motiv za pokretanje Studija DAD.

Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 700.000 osoba sa ivaliditetom od kojih je 250.000 do 300.000 u kategoriji potecijalno radno sposobnih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.