Osetan jaz: Prosečna plata 75.000 dinara, realna plata 57.000 dinara

Skoro 89.000 dinara - toliko iznosi prosečna plata zaposlenih u Novom Sadu, bez poreza i doprinosa, za septembar ove godine.

0
59

Novi podaci Republičkog zavoda za statistiku koji se odnose na mesečne zarade upravo su objavljeni, a pokazuju mali pad iznosa plata na nivou cele Srbije, piše 021.rs.

Tako je prosečna srpska neto plata 74.981 dinara, a na nivou Vojvodine iznosi 71.003 dinara bez poreza i doprinosa.

Dosta veće prihode imaju zaposleni na području Novog Sada, gde je tradicionalno najviša zarada na nivou Pokrajine. Tako je septembarska prosečna plata u Novom Sadu 88.966 dinara i, u poređenju sa najnižom zaradom u Vojvodini, jasan je jaz koji postoji između malih opština i glavnog grada Vojvodine.

Najniže plate iz meseca u mesec beleži Bač, gde je septembarski neto prosek 55.499 dinara.

Ko zarađuje prosečnu platu?

Prosečna plata je presek kombinacije zarada onih koji zarađuju izuzetno mnogo i onih koji zarađuju značajno manje, uz jasnu dominaciju “jačih” mesečnih plata direktora, menadžera i drugih na rukovodećim pozicijama.

Republički zavod za statistiku objavljuje i iznos koji je mnogo realniji pravoj prosečnoj zaradi zaposlenog u Srbiji, a naziva se medijalna zarada.

Medijalna zarada je iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, a u septembru je iznosila 57.392 dinara neto.

Danas je ministar finansija Siniša Mali izjavio da će prosečna zarada u decembru ove godine biti 720 evra, a u decembru sledeće godine 820 evra. Imajući u vidu da se očekuje rast plata u javnom sektoru, stiče s utisak da će se rast odraziti samo na platama onih koji već imaju visoke zarade.

(021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.