Osam ruta za brzu cestu Sarajevo – Beograd

Ministarstva saobraćaja BiH i Republike Srpske i preduzeća entitetskih autoputeva predložili su osam potencijalnih ruta kojima bi mogla prolaziti brza cesta Sarajevo-Beograd.

0
399

Konačna odluka o izboru rute biće donesena nakon sastanka s investitorom iz Turske. Ovo je potvrdio ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko nakon razgovora s ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem i direktorima preduzeća Autoputevi RS i Autoceste FBiH.

“Usaglasili smo se da je projekt strateški bitan i za BiH i Srbiju, napravili smo niz koraka koje trebamo uraditi. Moramo znati koliko novca će biti uloženo, nijedan od prijedloga nije favorizovan i moramo voditi računa koji je plan Srbije, pa da se konektujemo na tu rutu. Najkasnije za mesec dana ćemo imati sastanak s investitorom da znamo šta nudi, a odmah na drugom sastanku ćemo definisati rutu i sve ono što će biti fokus interesovanja”, rekao je Jusko.

Istakao je da je istočni deo BiH prilično siromašan i da je putna infrastruktura loša, a ovaj putni pravac bi omogućio ljudima da ostvare komunikaciju i s Koridorom 5C i sa zemljama sa kojima je Srbija povezana.

Trninić i Jusko saglasni su da je projekat izgradnje brze ceste Sarajevo-Beograd izuzetno važan i za BiH i za Srbiju. Oni su ocenili konstruktivnim i korisnim današnji sastanak u Sarajevu na kojem je razgovarano o realizaciji ovog projekta, a kojem nisu pristustvovali predstavnici resornog ministarstva FBiH.

Trninić je rekao da je bilo reči o nekoliko varijanti o kojima’ još nije sazrela situacija da se priča’.

Naglasivši da postoje dva različita projekta koja unose zabunu, Trninić je pojasnio da Srpska u svom prostornom planu ima vezu brze ceste od Bijeljine preko Zvornika, Milića, Sokoca i vezu sa “rutom tri” /Sarajevo-Vardište/, o kojoj je danas razgovarano, a koja ide prema Trebinju.

Sasvim drugi projekat je, kaže on, onaj koji ide od Beograda, koridorom 11 do Užica, Vardišta i preko Višegrada, odakle postoje dve varijante o čemu će se još razgovarati.

On je naveo da je stav Republike Srpske da zastupa varijante iz strateških dokumenta, a to je Prostorni plan Republike Srpske i Strategija transporta Republike Srpske, koja je sastavni deo strategije BiH, ali da ‘to nije zakovana materija i da može biti odstupanja od takvih stavova. (RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.