OSAMNAEST GODINA OD OPERACIJE “OLUJA”

882

(VIDEO K9) Peti i šesti avgust u našoj zemlji obeležavaju se kao godišnjica sećanja na sve Žrtve operacije “Oluja” u Hrvatskoj 95. godine. Tim povodom danas je održan parastos žrtvama, a članovi porodica stradalih podsetili su da ima još mnogo nestalih koji nisu pronađeni, ali i da nije u potpunosti omogućen povratak Srba u Hrvatsku.

Podaci kažu da je u ratu tokom devedesetih godina iz Hrvatske proterano oko pola miliona Srba koji su napustili svoje domove. Parastos žrtvama hrvatske vojno policijske akcije “Oluja”, koji je služio vladika hvostanski Atanasije Rakita, održan je u Crkvi Svetog Marka, a prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je međunarodnu zajednicu da odgovorni za taj zločin budu kažnjeni uz ocenu da će apel Srbije biti jači onoliko koliko je njena snaga veća.

Pitanje nestalih Srba ni posle 18 godina od operacije “Oluja” nije rešeno, a ceo proces ekshumiranja posmrtnih ostataka i njihova identifikacija odvija se sporno, pa je neophodno da hrvatske vlasti angažuju sve resurse kako bi to pitanje konačno bilo rešeno, poručili su danas predstavnici udruženja nestalih i Komisije Vlade Srbije za nestale. 

Veliki problemi Srba proteranih iz Hrvatske u akciji “Oluja” još nisu rešeni i Vlada Srbije treba da upozna pre svega EU, UN i Savet Evrope da stotine hiljada izbeglica još nisu ostvarile svoja osnovna ljudska prava, kažu u udruženju izbeglica.

Podsetimo, u Srbiji danas živi oko 300 hiljada izbeglih, dok se svega oko 50 hiljada vratilo u Hrvatsku i isto toliko raselilo u druge zemlje. U operaciji oluja ubijeno je oko dve hiljade Srbi, opljačkano je i popaljeno preko 37 stambenih poslovnih i privrednih objekata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.