Organsko mleko iz mlekomata na Torniku

VIDEO K9: Organsko mleko i mlečne proizvode lokalnih proizvođača posetiocima Zlatibora od juče su dostupni i na Torniku, iz novopostavljenog mlekomata.

0
37

Projekat postavljanja mlekomata i pratećeg suspenzora u baru Gold gondole na izlaznoj stanici gondolske žičare na Torniku, realizovala su dva opštinska preduzeća, Zlatiborski eko agrar i Gold gondola, u saradnji sa Inovacionim biznis centrom Zlatibor.

Iz opštinske uprave preciziraju da mlekomat ima zamenljivu jedinicu od 200 litara, a dispensor koji se nalazi pored njega može da skladišti boce za mleko i ostale proizvode. Trenutno se u mlekomatu nalaze proizvodi zlatiborske mlekare „Naša Zlatka“.

Mlekara Naša Zlatka obradi dnevno 1.000 litara organskog i 2.000 litara konvencionalno proizvedenog mleka.

U Čajetini je kroz privatnu inicijativu postavljen jedan mlekomat, ovaj na vrhu Tornika je prvi mlekomat koji postavlja „Zlatiborski eko agrar“, a u planu je postavljanje još jednog.

Ovo organsko mleko je trenutno od poljoprivrednih proizvođača iz Jablanice, Stubla, Dobroselice i Mušveta, a u procesu konverzije na organsku proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda su poljoprivredni proizvođači iz Šljivovice i u Branešcima, naveo je Marko Marić, direktor Zlatiborskog eko agrara.

Ispred drugog partnera u realizaciji projekta postavljanja mlekomata na Torniku, direktorka „Gold gondole“ Bojana Božanić je rekla da je ovde reč o integrisanom turističkom proizvodu i da je cilj Gold gondole da sa svojim partnerima i saradnicima promovišu proizvode sa Zlatibora.

Projekat je deo šire inicijative Evropske unije, Zelene agende u Srbiji, koju, uz tehničku i finansijsku podršku EU, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije. Dodatna finansijska sredstva obezbedile su vlade Švedske, Švajcarske i Srbije, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom.

VIDEO/ Zlatibor press

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.