ORGANSKA HRANA SVE TRAŽENIJA U SRBIJI

507

(VIDEO K9) Organska hrana sve je zastupljenija na policama trgovinskih lanaca u Srbiji i njena prodaja raste, iako su cene proizvoda organskog porekla i po nekoliko puta više od onih koje to nisu. Sve više trgovisnkih lanaca odvaja kutke za organske proizvode, i osim svežeg voća i povrća, nude se i prerađeni proizvodi, koji uglavnom stižu iz uvoza.

Organska proizvodnja je sistem održive poljoprivrede koji se bazira na visokom poštovanju ekoloških principa putem racionalnog korišćenja prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije, očuvanja prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine. Metode organske proizvodnje podrazumevaju primenu prirodnih postupaka i supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetizovanih sredstava, kao i genetski modifikovanih organizama i jonizujućeg zračenja.

Iako u Srbiji postoji orgabnska proizvodnja, ona je na početnom nivou i potrebno je još mnogo ulaganja. Organska proizvodnja je veliki potencijal Srbije, a Budimović kaže da su neophodne promene nekih dokumenata koji regulišu ovu oblast. 

Potrošači u Srbiji sa povećanjem svesti o važnosti zdrave ishrane sve više traže proizvode organskog porekla, kažu u Delezu, a kako navode trgovci, najviše se traži organsko mleko. Na policama u marketima i na pijacama mogu se naći i organska ulja, sirće, organska brašna , žitarice, slatki namazi, sirevi, čajevi, kafa i drugi proizvodi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.