Orden SPC Biblioteci Matice srpske

VIDEO K9: Biblioteka Matice srpske odlikovana je ordenom Svetog Save, drugog stepena SPC za doprinos kulturi i očuvanje srpske tradicije

107

Za Đurđic, slavu grada koja je proslavljena u subotu, 16. novembra, nakon služenja Svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi Sv. Đorđa, episkop Novosadski i Bački Irinej, uručio je Orden Svetoga Save drugog stepena Biblioteci Matice srpske, kojim je Biblioteku odlikovao Sveti Sinod Srpske Pravoslavne crkve u znak priznanja za, kako je navedeno, neizmerni doprinos unapređenju kulture, očuvanju srpskog jezika, tradicije i kulturne baštine našeg naroda uopšte.

Biblioteka Matice srpske, najstarija srpska biblioteka nacionalnog značaja i prva javna naučna biblioteka u Srba, utemeljena je u Pešti 1826. godine i, zajedno sa Maticom, 1864. u Novi Sad, gde je smeštena u dom Platona Atanackovića (Platoneum).

Za vreme bivše SFRJ funkcionisala je kao jedna od osam jugoslovenskih nacionalnih biblioteka. Biblioteka Matice srpske danas ima oko 4.000.000 knjiga i drugih publikacija i u nju se godišnje učlani oko 4000 čitalaca.

Ova ustanova nosilac je Vukove nagrade (1966) i Nagrade„Milorad Panić Surep” (1992).

Ordenom Sv. Despota Stefana Lazarevića, odlikovani su i predsednik Matice srpske Dragan Stanić i upravnik Biblioteke Matice srpske, Selimir Radulović, u znak priznanja za neizmerni doprinos unapređenju kulture, očuvanju srpskog jezika, tradicije i kulturne baštine našeg naroda uopšte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.