Orban podržava ulazak Švedske u NATO

Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, svoju podršku pristupanju Švedske NATO Alijansi.

0
18
(Budapeste - Hungria, 17/02/2022) Presidente da República Jair Bolsonaro cumprimenta o Primeiro-Ministro da Hungria, Viktor Mihály Orbán. Foto: Alan Santos/PR

To se dešava dan posle glasanja turskog parlamenta koji je odobrio prijem Švedske.

“Ponovio sam da mađarska vlada podržava švedsku kandidaturu”, rekao je Orban preko mreže X, i dodao da će nastaviti da poziva mađarski parlament da ratifikuje zahtev Švedske za pristupanje Alijansi pri prvoj mogućoj prilici”.

Turski parlament ratifikovao je sinoć sporazum o članstvu Švedske u NATO posle dvadeset meseci odugovlačenja. Posle toga Mađarska je ostala poslednja zemlja Alijanse koja treba da ratifikuje taj dogovor, pošto su sve ostale to već uradile.

Za prijem u NATO potrebno je jednoglasno odobrenje svih zemalja članica.

Švedska, koja je na pragu da postane 32. zemlja članica NATO, podnela je kandidaturu u maju 2022. godine, istovremeno sa Finskom, primljenom prošlog aprila.

Stoltenberg je komentarisao da je imao “dobar telefonski razgovor sa Viktorom Orbanom” i pozdravio “jasnu podršku” mađarskog premijera.

“Žurim se da se to ratifikuje čim Parlament nastavi rad”, napisao je Stoltenberg.

Poslanici treba da se sastanu ponovo sredinom februara, ali pitanje odobrenja sporazuma o prijemu Švedske nije za sada na dnevnom redu.

Mađarska koja je dala načelni pristanak, ali odugovlači da odobri učlanjenje Švedske, već mesecima poziva Stokholm da prekine svoju politiku navodnog blaćenja mađarske vlade, koju švedske vlasti optužuju da je autoritarna.

Orban je juče saopštio da je pisao švedskom premijeru Ulfu Kristersonu i pozvao ga u Mađarsku, i da je u pismu ukazao na potrebu izgradnje solidnog uzajamnog poverenja putem “intenzivnijeg političkog dijaloga”.

Švedski minisar spoljnih poslova je hladno odgovorio na poziv, navodeći da njegova zemlja za sada “nema razloga” da pregovara sa Mađarskom.

Ministar Tobijas Bilstrom rekao je da je prilikom samita NATO prošle godine u Madridu Mađarska odobrila poziv Švedskoj da pristupi Alijansi, bez ikakvih rezervi. 

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.