Orao beli mišar kod Šida

VIDEO K9: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je po prvi put u Srbiji, u okolini Šida, uočen orao beli mišar.

0
8

Vest da u okolini Šida meštani godinama unazad primećuju belu pticu grabljivicu privukla je pažnju članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pa su Nataša Tomić i Marko Šćiban u petak 11. juna posetili okolinu sela Sot kako bi proverili te navode.

Istraživače je sreća poslužila pri kraju terenskog obilaska, jer kako su naveli, pre nego što su napustili lokaciju iznad njihovih glava ukazala se potpuno bela ptica grabljivica – orao beli mišar, ptica anđeoskih krila.

Tokom više od veka istraživanja ptica u Srbiji mišar ovakvog potpuno belog perja nije fotografisan, navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, stoga su ovo njihovi prvi snimci ovog retkog fenomena kod nas.

Ornitolozi smatraju da ova ptica ima redak poremećaj obojenosti perja poznat kao potpuni leucizam koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u telu.

Ovakav poremećaj obojenosti jedinki koje prirodno nisu bele kao labudovi ili čaplje uglavnom im smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi.

Međutim, belog mišara iz okoline Sota meštani susreću već dve godine, što ukazuje da uspešno odoleva svim izazovima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.