Optometrija – zanimanje budućnosti

VIDEO K9: Optometrija predstavlja zanimanje budućnosti, čiji je glavni zadatak korekcija vida, kroz pregled pacijenata, utvrđivanje abnormlnosti vida, te utvrđivanju mogućih očnih bolesti.

4535

Mogućnosti ove profesije u našoj zemlji još uvek nisu dovoljno poznate, poručeno je na prvom stručnom skupu na Prirodno matematičkom fakultetu u našem gradu.

Prepoznajući potrebe tržišta i perspektiva za zapošljavanje mladih stručnjaka Prirodno matematički fakultet u našem gradu pre 8 godina osnovao je Strukovne studije optometrije, a kako kažu svake godine ove studije upiše oko 15 novih studenata. Međutim, pored teorijske nastave ovog puta organizovana je i prva stručna konferencija iz oblasti optometrije, uz učešće svetskih poznatih stručnjaka.

“Sigurno će im puno pomoći zbog toga što osim što prate nastavu kod nas na fakultetu iz optometrije koja je tipično školska, ovo je prilika da stvarno čuju neke najnovije stvari od predavača koji su vrlo eminentni”, kaže za Kanal9 Zoran Mijatović, profesor na PMF-u. 

Pored predavanja, organizovan je i niz radionica za učesnike koji će studentima omogućiti da znanja stečena iz ove oblasti tokom studija primene u praksi. U razgovoru sa jednim od njih saznali smo da je, prema njegovom mišljenju optometrija zapravo zanimanje budućnosti.

“Čini mi se da je optometrija vrlo perspektivno zanimanje u Srbiji, to je da kažem novo zanimanje, koje na zapadu postoji već dugi niz godina. Međutim kod nas je novo.” kaže Danilo Vujović, student PMF-a

Pored obezbeđivanja dostupnosti najnovijih znanja i dostignuća iz ove oblasti, cilj skupa, prema rečima organizatora bila je i afirmacija optometrija kao profesije u Srbiji i određivanje njenog pravnog i profesionalnog statusa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.