Oproštaj od Boška Krunića

VIDEO K9: Savez antifašista Vojvodine, Udruženje antifašista Novog Sada i Forum V21 održali su juče u Novom Sadu komemoraciju nekadašnjem visokom političkom funkcioneru socijalističke Jugoslavije Bošku Kruniću, koji je pre četiri dana preminuo u 88. godini.

0
718

Boško Krunić je bio član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije i njegov predsednik od 30. juna 1987. do 30. juna 1988. godine. Bio je i predsednik Predsedništva Saveza komunista Vojvodine u dva navrata, 1981-82. godine i 1984-85. godine.

Zamenik predsednika Udruženje antifašista Novog Sada Miroslav Francuski na jučerašnjoj komemoraciji rekao je da se Krunić u svojoj karijeri izdvajao od ostalih političara optimizmom i neposrednošću, te da je pokrajina doživela najveći uspon dok je on bio jedan od vodećih ljudi u njoj.

“Otvarale su se fabrike u svakoj grani industrije i u svim delovima Vojvodine, izgrađeno ih je preko 150. Na Dunavu je izgrađeno šest mostova, ulagalo se u kulturu i sport, izgrađene su nove zgrade Srpskog narodnog pozorišta, pozorišta u Somboru, više fakulteta u Subotici, SPENS u Novom Sadu. Radio televizija Vojvodine sa svojim petojezičnim programom postala je prestižna medijska kuća u Jugoslaviji i jugoistočnoj Evropi. Formirana je Vojvođanska akademija nauka i umetnosti”, naveo je Francuski.

Krunić je podneo ostavku nakon takozvane ‘Jogurt revolucije’ 1988. godine, u kojoj je Miloševićev režim ukinuo autonomiju Vojvodine. On je potom isključen iz Saveza komunista Jugoslavije, pod optužbom da je nosilac “autonomaškog separatizma”.

“Posle kataklizmičnog potresa 8. sednice, kada je cunami srpskog nacional-socijalizma krenuo da ruši sve pred sobom, malo je ko bio više napadan od Boška Krunića. I kada ničeg drugog ne bi bilo, a bilo je toga jako puno, samo ta činjenica sasvim jasno govori o hrabroj i nepokolebljivoj Boškovoj ličnosti. Kada se jednog dana bude pisala objektivna istorija o događajima na ovim prostorima sa kraja prošlog veka, časno ime Boška Krunića niko neće moći da zaobiđe. Antifašizam, AVNOJ, autonomija”, kazao je Aleksandar Kraus, predsednik Saveza antifašista Srbije.

Na komemoraciji je juče istaknuto da je Boško Krunić do kraja života bio društveno angažovan i politički aktivan, kao i da je bio jedan od osnivača Saveza antifašista Srbije i Foruma V21.

“Radio sam sa Boškom Krunićem posle ‘Jogurt revolucije’ i posle tih ratova na formiranju jedne institucije, Foruma V21. Dogovor je bio da se ne formira politička organizacija, već građanska koja će okupiti ljude da pomogne novoj vlasti da osnaži i rehabilituje Srbiju nakon ratova kao privredni faktor Evrope i kao zznačajnog učesnika u ukupnom životu Evrope”, rekao je Boško Petrov, nekadašnji gradonačelnik Novog Sada.

Od Krunića su se zajedničkim govorom oprostili i njegovi unuci.

“Danas ja neću pričati o njegovom poslovnom životu i karijeri, svi znamo šta je radio i za šta se borio. Zato ću samo reći ovo: moj deda je radio za platu vredno, marljivo. Borio se za Srbiju u Jugoslaviji i za Jugoslaviju u svetu. Bio je druželjubiv, voleo je društvo, smeh, radost. Čitao je puno i učio je ceo život”, naveo je Krunićev unuk Vanja Radmanović.

Boško Krunić je rođen 1929. godine u sremskom selu Prhovo, a porodica i prijatelji od njega su se oprostili juče na Gradskom groblju u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.