Oprezno sa vatrom za praznike

VIDEO K9: Paljenje vatre tokom prvomajskih praznika je običajeno, ali i opasno, ukoliko se vatra ne pazi ili, pak, na kraju druženja, dobro ne ugasi.

0
490

Tokom prvomajskih praznika, građani tradicionalno borave u prirodi, pa je neophodno je da ukoliko koriste vatru za pripremanje roštilja, budu na oprezu kako ne bi došlo do nastanka požara, poručila je Ljubica Krnjaić, sekretarka novosadskog Vatrogasnog saveza.

“Ako budete na Fruškoj gori, tamo imate obeležena mesta i pripremljena, već uređena ložišta za loženje vatre, za roštiljanje ili ponesite vaše roštilje i uredite sami ložišta. Uređuje se ložište tako što se prostor raskrči i suvo lišće i granje se skloni i onda sa nekoliko kamenčića se ogradi taj prostor u kome se loži vatra”, navela je Krnjaić.

Krnjaić apeluje da građani obavezno ponesu sa sobom flašu vode isključivo za slučaj da se vatra proširi i dodaje da su apeli prethodne godine bili ispoštovani i da nije bilo ozbiljnijih problema.

Ukoliko ipak do požara dođe, ne treba oklevati sa pozivom vatrogasacima.

“U slučaju da se zbog eventualnog naglog vetra ili iz nekog razloga od te vatre za roštilj razvije požar, pozovite vatrogasce na broj 193. Potrudite se da što preciznije objasnite lokaciju na kojoj se požar desio, da bi vatrogasci što brže i što lakše došli, baš do te lokacije, do tog mesta. Tamo gde imamo ulicu i broj, onda je to lakše, ali ovde trebamo opisati, znači važno je da se građani skoncentrišu kako da objasne vatrogascima gde treba da dođu”, rekla je Krnjaić.

Pre napuštanja prostora neophodno je u potpunosti ugasiti vatru i ne napuštati prostor sve dok poslednji žar ne bude ugašen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.