Oprezno s decom na letovanju

VIDEO K9: Tokom leta roditelji bi morali da se pridržavaju posebnih mera opreza kako bi zaštitili decu od letnjih infekcija, naročito u sezoni godišnjih odmora. O kojim najčešćim infekcijama je reč i na koji način se one mogu izbeći, saznajemo u Službi za zdravstvenu zaštitu dece novosadskog Doma zdravlja.

0
403

Deca su tokom leta najčešće izložena raznim vrstama infekcija, od kojih su crevne najčešći uzrok posete pedijatrima, upozorila je dr Vesna Vuleković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece.

Crevne infekcije, prema njenim rečima, najčešće uzrokuju bakterije i virusi iz pokvarene hrane i prljave vode.

“Da bismo ih predupredili, treba da vodimo računa, kad ase nalazimo u nekim, recimo, rukavcima Dunava, pa i sam Dunav nije dovoljno čist da bi mogli da progutamo veliku količinu vode, što se dešava kod dece kada uđu, prskaju se i tako dalje, može doći do ove infekcije. Tako da tu treba biti obazriv, da mala deca ne dođu u mogućnost da progutaju određenu količinu te vode. Svako dete će, u tom slučaju, odreagovati na svoj način”, navela je dr Vuleković.

Veliku pažnju, osim toga, roditelji tokom leta moraju obratiti na ličnu higijenu deteta, kao i ispravnost namirnica koje jedu

“Treba da izbegavamo sve one namirnice koje su sklone tome da se u njima razvijaju bakterije, kao salmonele i išigele, a to je mleveno meso, nedovoljno termički obrađena jaja, pa i neoprano voće i povrće, tako da i tu moramo biti pažljiviji kada leti jedemo van kuće”, savetuje dr Vuleković.

Tokom leta kod dece nisu retke ni urinarne, kao ni infekcije očiju, usta, upala uha. Izloženost sunčevim zracima tokom leta, koliko god bilo korisno, ukoliko je preterano, može prouzrokovati velike probleme za nežnu dečju kožu, pa i čitav organizam.

“Osim zaštitnih faktora koji koristimo za sunce, moramo da se sklanjamo od tog sunca u periodu, negde od 11 do 17 časova optimalno, ako ne, barem do 13 sati.Čak i tada treba nositi šešire, kape, koje će glavu zaštititi od pregrejavanja. Deca, nažalost, često nerado nose te kapice i šešire i, usled visokih temperatura, može da dođe do pojave sunčanice, opekotina ili raznih infekcija po koži”, rekla je dr Vuleković.

Opšti savet roditeljima je, prema njenim rečima, da se deca tokom leta rashlađuju, ali da se izbegavaju neproverena kupališta. Obavezno je i tuširanje posle kupanja u bazenu, reci ili moru, kao i presvlačenje u suvu garderobu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.