Oprezno na “Crni petak”

VIDEO K9: Primamljivi popusti na "crni petak" sigurno će mnogima biti neodoljivi da kupe i ono što im ne treba, a posebna opreznost potrebna je prilikom internet kupovine jer su tu moguće i prevare koje kupca mogu ostaviti sa praznim karticama ili čak u dugovima. MUP je pre nekoliko dana izdao i upozorenje građanima sa savetima kako da izbegnu ovakve prevare.

0
25

Crni petak napunio je danas više nego obično tržne centre i prodavnice koje nude visoke popuste na svoju robu. Sa popustima ne zaostaju ni internet prodaje, pri čemu naročito treba biti oprezan kada su prevare u pitanju.

MUP Srbije je uoči “Crnog petka” u poslednjoj nedelji novembra kupcima koji poručuju preko intereneta uputio savete za oprez od mogućih prevara.

Tako prilikom kupovine putem interneta treba dobro proveriti veb adresu sa koje kupujete ili na kojoj vršite bilo koje plaćanje. Ne plaćajte stranicama koje ste dobili putem nekog linka preko mejla ili društvenih mreža.

Proverite da li je prenos podataka u komunikaciji sa sajtom koji posećujte zaštićen, obavezno koristite HTTPS i SSL protokole.

Nikada nemojte slati podatke o kartici putem elektronske pošte, niti bilo kojim drugim sredstvima komunikacije.

Ukoliko vam neko traži da slikate prednjnu ili zdanju stranu vaše kartice i tu sliku mu pošaljete nemojte to činiti. Gotovo sigurno je u pitanju pokušaj prevare.

Proverite sigurnost plaćanja na veb stranici i vršite plaćanja samo tamo gde je to verifikovano od strane kompanija Visa ili MasterCard.

Proverite ono što vam se nudi na internetu, poručuju iz MUP-a i, kada naiđete na nešto što je “mnogo dobro da bilo realno” razmislite više puta pre nego što se odlučite da to i kupite.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.