Oprez u vodi i na divljim plažama

VIDEO K9: Veliki broj slučajeva utapanja u našim rekama i jezerima tokom poslednja dva meseca upozorava sve koji osveženje traže na kupalištima da budu veoma oprezni i da neodgovornim ponašanjem ne dovode u opasnost svoj i živote drugih.

0
69

Rubrike crnih hronika u medijima tokom juna i jula, a naročito poslednjih vrelih dana, prepune su naslova o stradanjima u rekama i jezerima.

Samo su pripadnici ronilačkog voda Žandarmerije u ovom periodu u našim vodama intervenisali u 14 slučajeva i izvukli isto toliko tela utopljenika, a taj broj je i veći jer pomoć u slučajevima prijavljenih utapanja pružaju i druge službe.

Profesionalci apeluju na građane da koriste uređena kupališta, na kojima im je dostupna medicinska i pomoć spasilaca na vodi.

Neodgovorno ponašanje kupača osnovni je uzrok utapanja. Divlje plaže mogu da budu izuzetno lepe i primamljive, ali je savet profesionalaca da se na njima što manje i sa velikim oprezom koristi vodena površina.

Dunav je duž Novog Sada prepun manjih ili većih plaža i ada od kojih je Štrand najuređenija i o kojoj brine Gradsko zelenilo. Veliki broj sugrađana, međutim, godinama odlazi i na druga kupališta na kojima se, kako kažu, osećaju lepo i bezbedno.

Bez obzira na to što se na kupališta odlazi radi odmora i zabave, uvek treba imati na umu bezbednost prilikom planiranja bilo kakvih aktivnosti na vodi.

Ulazak u reku ili jezero naročito je opasan za one koji su pre toga konzumirali alkohol ili psihoaktivne supstance, a ukoliko je velika temperaturna razlika, šok utiče na organizam i može izazvati utapanje bez obzira na godine, veštinu ili zdravstveno stanje plivača.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.