OPREZ! TELEFONSKE PREVARE

933

(VIDEO K9) Ne javljajte se na nepoznate brojeve telefona koji imaju pozivni broj koji inostranstva, jer je moguće da je u pitanju prevara. Reč je o novom obliku kriminalnih radnji koje se uveliko dešavaju po Evropi, a kako kažu iz policije, nedavno su stigle i u Srbiju. Brojne prijave MUP-u potvrđuju da se broj ljudi koji odgovara na ovakve pozive povećava iz dana u dan i da korisnici mobilnih telefona sami sebe guraju u finansijske probleme i postaju žrtve kriminalaca.

Prevarena osoba koja se obratila MUPu novembra prošle godine na svom telefonu primetila je poziv sa telefonskog broja koji počinje sa +393. 

Istragom je utvrđeno da tok prevare izgleda ovako: korisnik mobilnog telefona dobije propušteni poziv. To može da se desi ili tako da telefon stvarno zazvoni, a može i da ne zvoni, upozoravaju iz policije.

Ukoliko korisnik taj poziv odmah izbriše, tim potezom se osigurao i uradio pravu stvar. Ukoliko pozove broj propuštenog poziva, korisnik mobilnog telefona postaje žrtva kriminalaca. U pomenutom slučaju koji je poznat policiji, korisnik je svojim odgovorom na propušteni poziv izgubio više od 2.000 evra.

Taj broj obično počinje sledećim ciframa +88…, +39…, +390…, +391…, + 392…, +393…, +394… i tako dalje 
Određeni brojevi uvlače korisnika u situaciju da, kada pozove te brojeve, ne može da prekine poziv i tako napravi ogroman račun.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.