Oprez na suncu – zaštita od melanoma

VIDEO K9: Melanom je jedini rak koji se vidi golim okom zbog čega su redovni samopregledi i kontrole ključni u ranoj dijagnostici, sprečavanju razvoja bolesti i brzom izlečenju.

0
64

Ukoliko se reaguje na vreme, melanom kože izlečiv je za vrlo kratko vreme, a ako se zakasni smrtonosan je, poručuju iz Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, koje sedmu godinu za redom apeluju na građane da budu oprezni prilikom izlaganja suncu u vrelim letnjim danima.

Udruženje ne raspolaže sa tačnim brojem obolelih od melanoma kože u Vojvodini, ali je on prema svim pokazateljima, veći nego što bi mogao biti da se primenjuju mere opreza.

Oboleli od melanoma su, tokom pandemije korona virusa, spletom okolnosti prošli bolje od ostalih koji su imali problema sa zakazivanjem pregleda, terapija i opreracija.

Ono što se pokazalo kao loše je to što nije bilo preventivnih pregleda i rane detekcije melanoma.

Uskoro bi trebao da počene sa radom sajt ovog udruženja na kojem će građanima biti dostupne sve informacije vezane za melanom, a izradili su i Vodič za pacijente koji će biti deljen širom Srbije pacijentima koji će biti dragoceno uputstvo onima koji tek dobiju dijagnozu, o tome šta im se dešava, šta ih čeka i kako da se suoče sa činjenicom da su oboleli kako bi mogli da se uhvate u koštac sa ovom bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.