Oprez: Divlje plaže nisu bezbedne

VIDEO K9: Variranje vodostaja na Dunavu neminovno utiče na stalne promene konfiguracije dna na obodima korita reke što može biti opasno za kupače. Spasioci iz tog razloga savetuju građanima da koriste uređene plaže, a ne divlja kupališta koja su nebezbedna i opasna. Iz nadležnih službi posebno apeluju na ljubitelje noćnog kupanja na neuređenim plažama, koji to, nažalost, često čine pod dejstvom alkohola.

500

Brojni Novosađani i ne samo oni godinama već koriste nekolicinu plaža na Dunavu, kako sa Bačke tako i sa Sremske strane reke. Svakako da osim Štranda možda i najuređenijeg kupališta na Dunavskom toku, mnogi u periodu tropskih vrućina „izađu“ na reku i koriste brojne druge, neuređeme plaže. Najpopularnije među njima su oficirska plaža sa Petrovaradinske strane i popularni „Bećarac“, odnosno „Šodroš“ sa novosadske, ali su zastupljene i mnoge druge manje obale gde se mogu sresti kupači.

Gledano sa aspekta bezbednosti, ipak, jedino Štrand ima spasilačku službu i svakako je po tom pitanju najbolji izbor. To posebno može biti važno u danima, poput ovih, kada je vrlo osetno variranje vodostaja. Spasioci upozoravaju da je veliki broj divljih plaža u tom pogledu potpuno nebezbedan, jer usled rasta nivoa reke dolazi do izmene na dnu korita, što može uzrokovati stvaranjem svojevrsnih „rupa“ na dnu, čak i u delovima plićaka, veoma opasnih i za iskusnije plivače.

Nadležne službe upozoravaju da velike temperaturne razlike između vazduha i vode, svakako mogu uzrokovati probleme sa zdravljem bez obzira na dob kupača, pa se i u tom smislu savetuje oprez.

U spasilačkim službama apeluju na kupače da ukoliko posećuju divlje plaže vode računa kada odlaze na kupanje i da ne zaborave da Dunav ni u jednom delu toka nije bezazlen.

Spasioci posebno apeluje na vozače skutera i čamaca da obrate pažnju na kupače na divljim plažama i da ne jure tuda kako neko ne bi bio povređen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.