Oprema institutu za veterinarstvo

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, SRBATOM, donirao je Naučnom institutu za veterinarstvo ”Novi Sad” opremu i materijale za brzu detekciju virusa, između ostalih i kovida -19. Primopredaja donacije čija je ukupna vrednost oko 85.000 evra održana je u petak u Naučnom institutu za veterinarstvo.

0
25

SRBATOM je, kao državni organ, u ime Republike Srbije, zatražio pomoć za opremanje laboratorija za PCR testiranje na virus korona od Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) iz Beča, koja je u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19 prihvatila zahtev.

Zahtevima za donacije bile su obuhvaćene institucije u Srbiji koje se bave humanim testiranjem na korona virus: Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, Veterinarski specijalistički institut „Kraljevo“ i Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“.

Direktor naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“ istakao je da je od početka pandemije pa do sada u Naučnom institutu za veterinarstvo ispitano oko 12 hiljada uzoraka korona virus, a ova oprema koja je multifunkcionalna puno će doprineti u dijagnostici, što korona virusa, što i ostalih opasnih zaraznih bolesti domaćih i diVljih životinja.

Šef Odeljenja za virusologiju na Naučnom instituta za veterinarstvo „Novi Sad“ naveo je da donirana oprema omogućava podizanje kapaciteta Naučnog instituta za veterinarstvo ”Novi Sad”.

Oprema koja je stigla, kaže Tamiš, omogućava InstitutU da ima dva radna prostora koja istovremeno mogu da vrše uzorkovanje, kabinet nivoa 2 i niova 3 biosigurnosti, pri čemu poslednji omogućava potpunu zaštitu čoveka u radu sa visokopatogenim živim virusima. Osim toga, stigao je REAL TIME PCR i propratna oprema za izvođenje testa, kao i reagensi i potrošni laboratorijski materijali.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.