“Opravljeni svet” u Skupštini APV

VIDEO K9: Skupština Vojvodine juče je bila ispunjena decom. Naime, Pokrajinski ombudsman je, povodom obeležavanja Svetskog dana deteta, u pokrajinskom parlamentu organizovao izložbu učeničkih likovnih radova, čijem su otvaranju prisustvovali đaci vojvođanskih osnovnih škola.

493

Izložbu pod nazivom “Opravljeni svet” čine radovi učenika koji su učestvovali u edukativnim aktivnostima Pokrajinskog zaštitnika građana o dečijim pravima, tokom ove godine.

Izložba je svečano otvorena u holu Skupštine AP Vojvodine, a nakon prigodnog programa, deca su sa ombusmanom učestvovala i u simulaciji rada skupštine.

“Deca su svakako naš najvažniji događaj svih dana u godini i nadamo se da ćemo uz jednu saradnju s njima da donesemo i neke zaključke koje ćemo za skupštinskim klupama zajednički da izglasamo. Jedna je jedina ideja, da učinimo svet boljim. Deca su naši najvažniji ambasadori i predstavljaju jedino blago koje treba da negujemo i čuvamo”, rekao je prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski ombudsman.

U programu upriličenom nakon otvaranja izložbe nastupio je Dečji hor AKUDUNS „Sonja Marinković”, a učenici IV/1 odeljenja OŠ „Sveti Sava” iz Žitišta su se predstavili forum teatrom i prisutnima poručili: “Mi imamo priliku da ovaj svet učinimo boljim i zato dohvati snove i preskoči izgovore”.

“Mi smo ove godine sarađivali sa Pokrajinskim ombudsmanom, u našoj školi su rađene radionice u saradnji sa njima. Povodom toga deca su izrađivala likovne radove koji su sada nalaze na izložbi u ovoj prostoriji, a za danas je organizovana pokrajinskoj skupštini”, istakla je direktorka OŠ Miloš Crnjanski iz Srpskog Itebeja Đurđevka Rakić.

Đaci su tokom radionica koje je tokom godine organizovao Pokrajinski ombudsman naučili šta su njihova prava prema Konvenciji UN o pravima deteta, čiji je potpisnik i naša zemlja.

 

Generalna skupština UN usvojila je 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, koju su ratifikovale 193 države.

Svetski dan deteta 20. novembar, ustanovljen je odlukom Generalne skupšine UN 1954. godine, sa ciljem da se u svim državama sveta slavi istog dana.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.