Stranke desnice bez dogovora o zajedničkoj listi

VIDEO K9: Građani Srbije će 17. decembra definitivno ponovo na biračka mesta, a mogućnost izbora zavisiće od toga koliko će izbornih lista opozicija biti u mogućnosti da im ponudi.

0
69

Vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar raspisao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pre toga potpisao odluku o raspuštanju Skupštine Srbije, izabrane 3. aprila prošle godine.

Vučić je u svom obraćanju javnosti, između ostalog izjavio da Srbija treba da pokaže svoju demokratičnost i da je kampanja prilika da stranke na civilizovan način predstave različite ideje, programe, koji nijednog trenutka neće ugroziti vitalne nacionalne interese.

U velikom broju gradova i opština u Srbiji 17. decembra biće održani i lokalni zbori koje je raspisao predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić.

Opozicija još od najave predstojećih izbora pokušava da konsoliduje redove i formiraju što manji broj koalicija jer bi i takav nastup povećao šanse u decembru.

Strankama desnice, međutim, pre dva dana nije uspeo dogovor oko zajedničke liste.

Na zajedničkom sastanku je pokušano formiranje jedinstvene liste nacionalno opredeljenih parlamentarnih stranaka, Srpski pokret Dveri, Zavetnici, Narodna stranka, POKS i Novi DSS, Nova Demokratska stranka Srbije ponudila je dokument sa šest tačaka o saradnji na narednim izborima koji, međutim, nije prihvaćen.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski, nakon sastanka je za N1 izjavila da između dve koalicije postoji “neupitna načelna saglasnost oko principa koji se tiču odbrane države, odbacivanja francusko-nemačkog plana i neophodnosti promene politike i vlasti u Srbiji”.

Desnica će na predstojeće izbore izaći u najmanje dve kolone.

U dokumentu ponuđenom na sastanku navedeno je i da se na svim nivoima vlasti isključuje svaka mogućnost saradnje sa SNS nakon izbora, da će koalicija učestvovati u smeni aktuelne vlasti gde je to moguće te, između ostalog, da je na republičkom nivou, u parlamentu, isključena svaka mogućnost formiranja programske Vlade, uz mogućnost formiranja tehnički prelazne Vlade u periodu od tri do šest meseci, čiji bi jedini zadatak bio oslobađanje medija i priprema slobodnih izbora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.