Opozicija dobra i sa dva kandidata

VIDEO K9: Lista kandidata za predsednika Srbije koje podržavaju opozicione stranke polako se širi. Za sada poslednji na toj listi je Vuk Jeremić, čiju kandidaturu je, između ostalih, podržao i Pokret za preokret, u kojem su uvereni da Jeremić na predstojeći izborima može da pobedi i najjačeg kandidata SNS-a. Iako je za opoziciju u Srbiji bolje da podrže jednog predsedničkog kandidata i opcija sa dva opoziciona kandidata ima svojih prednosti, rekao je u emisiji Press presek Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret.

0
302

Izbori za predsednika Srbije biće održani 9. aprila, a još uvek je najveća nepoznanica da li će na njima učestvovati i lider Srpske napredne stranke i aktuelni premijer Aleksandar Vučić.

U Pokretu za preokret, međutim, smatraju da, bez obzira na ime kandidata vladajuće stranke, Vuk Jeremić ima realnu šansu da pobedi na aprilskim izborima, pre svega, kako ističu, zahvaljujući njegovoj blistavoj karijeri studenta sa Kembridža i Harvarda, političkim uspesima koje je postizao kao ministar spoljnih poslova Republike Srbije i kao predsednik Generalne skupštine UN.

“Imajući u vidu karakter našeg sistema u kome predsednik Srbije, između ostalog, ima ulogu da predstavlja Republiku Srbiju i, s obzirom da mu je širok krug međunarodnih kontakata veoma bitan, a koji nije imao gospodin Nikolić kada je počeo sa svojim mandatom, koji nije imao ni gospodin Tadić kada je počeo sa svojim mandatom, ali je imao znatno veći broj kontakata jer je pre toga bio u Vladi Srbije, ali gospodin Jeremić sigurno ima, da kroz ova svoja lična poznanstva, politička poznanstva bude odličan, rekao bih, politički ambasador Srbije u svetu, ali i ambasador srpske privrede i ekonomije i da, sigurno, stvori mogućnost za otvaranje novih radnih mesta i drugu promociju Srbije”, rekao je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret.

Iako u Pokretu za preokret smatraju da bi za opoziciju u Srbiji najbolje bilo da izađe sa jednim kandidatom kojeg bi podržale sve partije koje nisu u koaliciji sa vladajućom i opcija sa dva opoziciona kandidata ima svojih prednosti u strateškom smislu, naveo je Veselinović.

“Ja smatram da će svako od onih koji izađu u prvom krugu i glasaju za gospodina Jankovića, u drugom krugu glasati za gospodina Jeremića i obrnuto. Dakle, ne prejudiciram ishod, ali smatram da opozicija u tom smislu treba da bude jedinstvena. Da treba da izađe na izbore i da glasaju u prvom krugu za svog kandidata, bitno je da bude što veća izlaznost”, istakao je Veselinović.

 

Bez obzira na broj kandidata, predstavniku koalicije na vlasti 50% glasova biće nedostižno ukoliko birači koji bi glasali za promene izađu u što većem broju, zaključio je Veselinović, čime bi se ujedno i sprečila mogućnost, kako je naveo, eventualne kupovine i krađe glasova na predstojećim izborima.

Kompletnu emisiju “press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.