Opomena prosvetara 1. septembra

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije donela je odluku da će novu školsku godinu započeti štrajkom. Prvog septembra nastava će trajati 30 minuta, a o povodu za štrajk razgovarali smo sa predsednikom Unije prosvetnih radnika Vojvodine.

0
274

 Ovoga puta, kako navode u Uniji prosvetnih radnika Vojvodine, postoje tri bitna razloga za štrajk.

Pre svega to je donošenje Zakona o pravima zaposlenih u javnom sektoru, zatim plate prosvetnih radnika i donošenje pravilnika koji su štetni po prosvetne radnike.

“Mi imamo u javnom sektoru ubedljivo najlošiju platu. Ispod republičkog proseka smo 17%, a s obzirom da u prosveti radi preko 80% visoko obrazovanih zaposlenih, smatramo da taj procenat koji kaska za svim ostalim je znatno veći. Ono što se još dešava u tom zakonu, to su negativne odredbe koje se odnose na preuzimanje zaposlenih. Vi znate da smo mi u prosveti regulisani tako što tehnološki viškovi koji se ukažu, mi ih preusmeravamo u druge škole gde se ukaže mesto, međutim ovim zakonom će se otvoriti mogućnost da iz drugih javnih službi prelaze u prosvetu”, rekao je Zvonimir Jović, predsednik USPRV.

Jović kaže da zahtevaju da se plate povećaju najmanje 15 procenata da bi bili blizu republičkog proseka. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije juče je o ovim problemima razgovarala sa premijerkom i ministrom prosvete.

“Premijerka je ponudila rešenje i rekla je vratićemo zarade na nivo iz 2014. godine. Onih 10 procenata kada su nam umanjili i rekla je u prosveti to iznosi 0.2%. Znači 0.2% planiraju da nam povećaju platu. Inflaciju, to što smo 17% ispod republičkog nivoa, to njih ne interesuje, vratiće platu na nivo iz 2014. Ne interesuje ih koliko smo mi u tom periodu izgubili novca i tako dalje”, rekao je Jović. 

Osim plate problem su i izmene koje donose pravilnici. Jović kaže da ukoliko oni stupe na snagu, u prosveti će stvoriti brojne tehnološke viškove.

“U Zakonu piše da u odeljenju maksimalno može da bude 30 učenika. Ministar je doneo pravilnik i rešio da odeljenja gde je manji broj učenika gasi, spaja i tako dalje. Da pravi kombinacije. Pri tome isti taj ministar ne poštuje to što je napisao, pa recimo kada imate 31 ili 32 učenika, neće da formira dva odeljenja, iako je to dužan u skladu sa Zakonom. Ako se bude striktno primenjivalo što je ministar naumio sa brojem učenika u odeljenju, ugasiće se negde oko 800 odeljenja u Srbiji i to će stvoriti ogromne tehnološke viškove”, rekao je Jović. 

Jović je istakao da ukoliko Zakon o javnom sektoru uđe u skupštinsku proceduru, sindikati su spremni na potpunu obustavu rada i proteste, te da ovog puta neće odustati dok se ne izbore za dostojanstven položaj zaposlenih u prosveti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.