Oplemenjena nacionalna kultura

VIDEO K9: Patriotizam i nega nacionalnog identiteta u našem društvu su neretko zloupotrebljene kategorije. Očuvanjem kulturnog nasleđa imaćemo šta da ponudimo i svojoj deci, ali i svetu u kome živimo, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Ostoja Simetić, urednik sajta Srpski kulturni klub.

263

Vlasti su se vekovima smenjivale na vrhu naše zemlje, a ono što je ostalo do danas i što će ostati našim potomcima je kulturno i istorijsko nasleđe kroz koje smo kao narod izgradili svoj nacionalni identitet, koji je važan ne samo za nas, već i za svet u kojem živimo.

“Recimo, Slobodan Jovanović je rekao da nacija, bilo koja, sama po sebi ne nosi ono što se u filozofiji smatra vrednošću. Nego je njena vrednost proizilazi iz onog doprinosa koji je ona utkala u celokupnu svetsku kulturu”, rekao je Simetić.

Etiketiranje ljudi koji osećaju ukorenjenost u svoj nacionalni identitet kao primitivne nacionaliste je pogrešno, smatra urednik sajta Srpski kulturni klub.

“Vi možete jako voleti svoju državu, proučavati njeno kulturno nasleđe, ali takođe biti informisani i obavešteni, obrazovani u smislu kulturnih dostignuća drugih naroda. To se uopšte ne isključuje i bilo bi besmisleno da tako bude. Kulture treba da se dodiruju i oplemenjuju, da od onih koji od nas nešto bolje znaju nešto naučimo, ali ne treba da odstupimo od onoga što jeste obeležje našeg naciona”, naveo je Simetić.

Potrebno je negovati našu kulturu, smatra Simetić, edukovati decu u tom duhu kroz ostavštinu koja sadrži upravo modele našeg autentičnog nasleđa.

Dobar primer su epske narodne pesme, od narodnih čiji su autori zaboravljeni, do dela Marka Miljanova ili Petra Petrovića Njegoša.

“Vi imate vrlo izgrađen nacionalni, kulturni i humanistički model u epskoj tradiciji, u epskoj narodnoj poeziji, gde je prikazano i kako se odnosi prema slabijem i kako se odnosi prema roditelju, sestri, kako se odnosi prema zavojevaču, kako prema siledžiji, tu je to zapisano”, kazao je Simetić.

Očuvanjem kulturnog nasleđa imaćemo šta da ponudimo svetu u kojem živimo, ali i svojoj deci koja će na taj način odrastati u duhu pravih vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.