Operisali pacijentkinju udaljenu skoro pet hiljada kilometara

Uz pomoć tehnologije robotske hirurgije, koju pokreće 5G, jedan kineski hirurg je uspešno uklonio upaljenu žučnu kesu pacijentkinji koja živi hiljadama kilometara daleko, u severozapadnoj Kini.

0
44

Izuzetno efikasna operacija na daljinu završena je za samo 30 minuta, 16. februara, objavila je Sinhua.

Liang Siao je sproveo proceduru koristeći robotsku konzolu u bolnici Sir Run Run Shaw u Hangdžouu, glavnom gradu istočne kineske provincije Džeđijang. U isto vreme, pacijentkinja je bila u bolnici u gradu Alaer u autonomnoj oblasti Sinđiang Ujgur, gotovo 5.000 kilometara daleko od lokacije hirurga.

“Kada sam davao uputstva sa operativne platforme, endoskopski robot sa četiri ruke u bolnici u Alaeru je odgovarao sinhronizovano”, rekao je Liang. Operacija je protekla bez problema, uz zanemarljivo zaostajanje između hirurga i uređaja, dodao je on.

Ovom operacijom ne samo da je izlečena bolest koja je mučila pacijentkinju danima, već je i pokazala kako ova munjevito brza bežična tehnologija može pacijentima u udaljenim regionima Kine pružiti veći pristup visokokvalitetnim medicinskim uslugama. Bolnice u nekim regionima u unutrašnjosti, udaljenim od istočnih primorskih regiona bogatih medicinskim resursima, suočavaju se sa nedostatkom dobro obučenog osoblja i napredne opreme.

Pacijenti iz udaljenih područja koji pate od kritičnih bolesti često se suočavaju sa značajnim izazovima i vremenskim ograničenjima kada je u pitanju putovanje u velike gradove, na lečenje. Zbog toga su lokalne bolnice obično tražile pomoć istaknutih lekara iz vodećih medicinskih centara kako bi izvršili operacije i zadovoljili potrebe svojih pacijenata.

Međutim, ceo ovaj proces je podjednako naporan i za medicinsko osoblje. Ranije su lekari u Hangdžouu morali da putuju skoro devet sati avionom, nakon čega je sledila još 30-minutna vožnja autobusom da bi stigli do bolnice u Alaeru. Zahvaljujući hirurškoj tehnologiji koju omogućava 5G, ovaj problem se sada može efikasno rešiti.

Liang je počeo da prolazi kroz obuku o robotskim operacijama 2015. godine i do sada je završio 606 minimalno invazivnih operacija uz pomoć robota, držeći pokrajinski rekord za hepatobilijarne i robotske operacije pankreasa.

“Uklanjanje žučne kese je sada rutinska operacija za nas”, rekao je Liang.

Osim obuke lekara, njegova bolnica je stekla i bogato iskustvo u razvoju medicinskih alata za operacije na daljinu. Liang i njegove kolege su bili deo istraživačkog projekta koji je uključivao 5G robota koji se koristio u operaciji, u kojem su ponudili kliničke predloge i sproveli ispitivanja na životinjama.

Kineski Telekom je pružio tehničku podršku za ovu robotizovanu hiruršku proceduru, a njen ogranak u Sinđiangu pomaže u uspostavljanju operacionih sala sa 5G pokrivenošću.

Kineski proizvođači medicinskih robota trenutno rade na poboljšanju tehnologije kako bi dodatno probili ograničenje prostora. Liu Iu, izvršni potpredsednik Šangaj MicroPort MedBot grupe, proizvođača 5G robota koji se koristi u operaciji, rekao je da inženjeri kompanije planiraju da testiraju svoje robotske proizvode na Tibetu i drugim visinskim regionima sa izazovnim uslovima životne sredine.

5G tehnologija bi mogla da uštedi vreme i lekarima i pacijentima i poboljša efikasnost lečenja, rekao je Cai Siujun, predsednik bolnice Sir Run Run Shaw, koja je povezana sa Medicinskim fakultetom Univerziteta Džeđiang.

Ali najveća prednost će biti što specijalisti iz vrhunskih bolnica pomažu većem broju lekara iz udaljenih oblasti. Uz dobro obučeno lokalno osoblje, pacijenti mogu koristiti blagovremene medicinske konsultacije po nižim troškovima u klinikama u blizini svojih domova, dodao je Cai.

(Autor: Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.