OPENS: Mehanizmi za sistemska rešenja

VIDEO K9: 2019. godine Novi Sad će biti centar mladih Evrope. Rad na unapređenju Omladinske prestonice uspostaviće i neke trajne mehanizme koji će omogućiti rešavanje problema mladih u Novom Sadu na sistemski način, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Vukašin Grozdanović, koordinator inicijative OPENS 2019.

0
453

Prema iskustvima mladih iz drugih evropskih omladinskih prestonica, važno je na početku uspostaviti trajne mehanizme uz pomoć kojih će se na sistemski način rešavati problemi mladih u gradu.

“I zato smo mi odmah krenuli da pričamo o mehanizmima, a ne, možda, toliko o aktivnostima, jer smatramo da, kada pričamo o mehanizmima i kada ti mehanizmi postoje, da aktivnosti lakše dođu same po sebi kada su uređeni odnosi, kada svi znamo naše uloge, na koji način možemo sarađivati”, naveo je Grozdanović.

Prema njegovim rečima, trajni efekat je široko partnerstvo u kojem jedino može da se napravi vredan rezultat koji kasnije treba da ima efekat na terenu. Omladinski klub otvoren u Kineskoj četvrti, kako je naveo, dobar je primer za ono vidljivo i trajno što će ostati mladima.

“Mislim da ta neka volja i energija omladinskih organizacija da preuzmu nazad ono što je njihovo u gradu, a to je, kada pričamo, Gradska uprava za omladinu, kada pričamo o načinu na koji se komunicira sa omladinom, načinu na koji se učestvuje o donošenju odluka, da će to postaviti trajni efekat u godinama koje nas čekaju”, rekao je Grozdanović.

Grozdanović je istakao da je važno vratiti obavezu omladinskim organizacijama da rade u skladu da istraživanjima, standardima, kreativno i profesionalno, sa vizijom da unaprede svoj grad, a inicijativa OPENS će im pomoći na tom putu.

U naredne tri godine, kako je rekao, najviše će se meriti upravo taj efekat na terenu, odnosno, koliko mladih je prošlo kroz svaki program, koliko ih je obučeno i edukovano i koliko je, ustvari, taj program imao efekta na krajnje korisnike.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.