Opcija Vojvođanskog fronta

VIDEO K9: Polarizacija na političkoj sceni Srbije na one koji su za Srpsku naprednu stranku ili za Savez za Srbiju nije jedini put za Vojvođane koji žele punu autonomiju pokrajine, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Robert Kolar, potpredsednik LSV i poslanik u pokrajinskoj skupštini.

0
262

LSV i Vojvođanska partija nedavno su potpisale sporazum o saradnji i najavile formiranje “Vojvođanskog fronta”.

Nesuglasica i različitih pogleda na put kojim treba ići do cilja između ove dve stranke je bilo i ima ih i danas, rekao je potpredsednik LSV, ali oko suštinskih, oko ideje pune autonomije pokrajine Vojvodine, nije bilo razmimoilaženja.

“Zaista ne vidim da do formiranja ovog našeg saveza u, nadam se nekoj skorijoj budućnosti, dođe. A otkud to sada? Zato što smo eto, i Vojvođanska partija i mi procenili da je sada upravo pravi trenutak jer se stvari na političkoj sceni opet neprirodno polarizuju”, naveo je Kolar.

Bez obzira na to što je polarizacija na “za” i “protiv” u našem političkom životi tradicija, to nije jedini niti pravi put, smatra Kolar.

“Jer, da li je neko za većinsku vladajuću stranku, autokratsku, kakvu god da je sve zovemo, Srpsku naprednu stranku, ili je sa druge strane za Savez za Srbiju. I to je ,kao, to, to je izbor. Konkretno nama iz Vojvodine to nije izbor, Ligi socijaldemokrata Vojvodine, našem čkanstvu, našim biračima i simpatizerima, isto tako i Vojvođanskoj partiji, to svakako nije ili-ili”, istakao je Kolar.

Ni jedni ni drugi, rekao je Kolar, na horizontu nemaju Autonomnu pokrajinu Vojvodinu niti njenu punu autonomiju, kako u svojim programima, tako ni u ciljevima i strategijama, već centralizovanu državu, što je za Ligu neprihvatljivo.

“Ta nacionalistička teza da je autonomija Vojvodine separatizam ili, ne znam ti ni ja šta, to su neverovatne gluposti. Autonomija Vojvodine je pitanje demokratskog društvenog uređenja jedne države, u ovom slučaju države Srbije i svi oni koji u Vojvodini, pa i van nje, imaju takve stavove o decentralizovanoj Srbiji, o građanskoj Srbiji, a u Vojvodini o autonomnoj Vojvodini sa višim ili najpribližnijim stepenom autonomije koji nam može biti zajednički imanitelj, oni su apsolutno dobrodošli”, kazao je Kolar.

Savez sa Vojvođanskom partijom je, kako je naveo, sporazum o saranji između dve političke stranke koje u velikoj meri imaju zajedničke imenitelje u svojim programima i on će biti otvoren za pristupanje svih drugih stranaka i organizacija koje su okrenute ka demokratizaciji i decentralizaciji našeg društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.