Opasnosti modernog ropstva

VIDEO K9: Sugrađani koji su danas prolazili uglom ulica Zmaj Jovine i Modene, mogli su da se informišu o rizičnim oblicima ponašanja koje ih može dovesti u opasnu situaciju. Akciju su povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima sproveli volonteri gradskog Crvenog krsta.

0
221

Štand sa edukativnim materijalom i niz aktivnosti edukovanih volontera i trenera Crvenog krsta u centru grada, Crveni krst Novog Sada u saradnji sa Policijskom upravom organizovao je kako bi skrenuli pažnju sugrađana na potencijalnu opasnost od trgovine ljudima.

“Crveni krst već tradicionalno svake godine organizuje obeležavanje 18.oktobra Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. I već možemo reći da je to tradicionalna aktivnost gde naši edukovani volonteri imaju priliku da našim sugrađanima podele korisne informacije o ovom društvenom problemu. Možemo slobodno reći i fenomenu koji u poslednjem periodu sve više uzima značaja. Kao što sam rekao, možete pored mene videti postavljene lutke. Lutke predstavljaju na neki način simbol, odnosno žrtve trgovine ljudima, koja nema mogućnost govora. To vam ukazuje crven atraka koja se nalazi preko njihovih usta”, rekao je Rade Stanojčić, stručni saradnik CK Novi Sad.

Lutke su, kako je objasnio, omotane oglasima koji predstavljaju primamljiv način da se dođe do posla, a vezane su i kanapom koji simboliše nemogućnost kretanja, dok je ispod lutaka postavljena policijska traka što ukazuje na skriveni zločin.

“Generalno, danas nam je cilj da građanima skrenemo prvo pažnju. Samim skretanjem pažnje da im pokažemo, da im objasnimo u stvari šta je to trgovina ljudima. Kako se može postati žrtva trgovine ljudima. Koji su načini ulaska u lance trgovine ljudima i koje mere opreza treba da preduzmu ukoliko se nađu u nekoj sličnoj situaciji”, naveo je Stanojčić.

Među najčešim oblicima trgovine ljudima danas su seksualno iskorišćavanje, radna eksploatacija, prinudni brak, lažno usvajanje, prinudno prosjačanje, korišćenje u oružanim sukobima, prinuda na vršenje krivičnih dela, trgovina organima.

“Spomenuću samo još da znači kao što možete videti iza mene nalazi se jedna igrokolika aktivnost. To je bacanje kocke gde svaki broj nosi odlazak na određeno polje koje nosi sa sobom rizičnu situaciju. I u zavisnosti od situacije edukovani volonter naše sugrađane, priča im kako treba da postupe. Mere opreza koje bi trebalo da preduzmu ukoliko dođu u takvu situaciju i tome slično”, dodao je on.

Za najmaleđe sugrađane priređena je slagalica iz preventivnog paketa koja nosi sa sobom neku rizičnu situaciju prilagođenu uzrastu deteta.

Ovom prilikom deljeni su flajeri i brošure u kojima su preporuke za poduzimanje mera opreza, kao i uputstva za pravovremeno reagovanje u datoj situaciji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.