Opasnost od novih eksplozija u Kragujevcu

VIDEO K9: Svi povređeni u jučerašnjoj eksploziji u kragujevačkom Tehničkom remontnom zavodu zbrinuti su u Kliničkom centru Kragujevac i van životne su opasnosti. U eksploziji je koja je odjeknula tokom gašenja požara u ovoj ustanovi jedna osoba je poginula, za tri je organizovana potraga, a povređeno je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, saopštilo je sinoć Ministarstvo odbrane. Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević rekao je da postoji opsanost od novih eksplozija.

0
475

Potpukovnik Miroslav Perišić je poginuo, a 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a je povređeno u eksploziji koja je nastala tokom gašenja požara u kragujevačkom Tehničkom remontnom zavodu.

“Prva eksplozija dogodila se u 13.20 u objektu A 28 u kome se obavlja delaboracija municije, a posle toga požar je zahvatio i taj objekat i objekat A 27. Vatrogasci, policajci i radnici Zavoda krenuli su da gase požar da bi se u 13.45 dogodila druga eksplozija”, rekao je ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević.

Požar je sinoć ugašen, a Đorđević izjavio je da postoji opasnost od novih eksplozija.

Đorđević je nakon obilaska TRZ-a naveo da je potpukovnik Perišić stradao prilikom druge detonacije koja se dogodila oko 13.45 časova, kao i da su nestale tri osobe.

“Nestala lica se nalaze u opasnoj zoni kojoj trenutno ne možemo da priđemo. Iz Beograda su krenule ekipe Ministarstva odbrane koje treba da donesu robot i dron pomoću kojih treba da vidimo kakvi su uslovi za prilazak objektu”, rekao je ministar.

Đorđević je izrazio saučešće porodici potpukovnika Miroslava Perišića, za koga je naveo da je 26 godina bio zaposlen u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, a da je dve godine radio u TRZ-u.

Povređeni u eksploziji su hospitalizovani u kragujevačkom Kliničkom centru i, kako je navedeno, u stabilnom su stanju i van životne opasnosti.

“Nakon 14 časova, nakon druge eksplozije i po dolasku službe hitne pomoći, naše kragujevačke i vojne, primili smo 25 pacijenata na hospitalizaciju. Od toga su na opservaciji Urgentnog centra 3 pacijenta za koje u ovom trenutku možemo da kažemo da imaju višestruke povrede. S obzirom na specifičnost povreda, pozvali smo naše kolege sa VMA da nam pomognu u proceni statusa, zato što u nekom odloženom vremenu može doći do novih, naknadnih povreda i želimo da povređenima u ovom trenutku pružimo maksimalnu pomoć”, izjavio je Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Dvojica povređenih prebačeni su u Vojnomеdicinsku akadеmiju.

Prema njegovim rečima, objekat u kome je došlo do eksplozije urađen je po “najvišim standardima”. Ministar odbrane je naveo da je lično formirao komisiju koja će narednih dana ispitivati uzroke tog incidenta, dodavši i da će javnost biti blagovremeno obaveštena o rezultatima istrage.

Za nеstalim pripadnicima Tеhničkog rеmontnog zavoda kapеtanom Darkom Kostićеm i civilnim licima Dеjanom Kovačеvićеm i Žеljkom Nikolićеm intеnzivno tragaju nadlеžnе službе MUP-a i Ministarstva odbranе, izjavio jе pukovnik Mihailo Zogović iz Upravе za odnosе sa javnošću, isprеd Kliničkog cеntra u Kragujеvcu.

Svih 74 zaposlenih u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, koji su se posle nesreće sklonili u poseban objekat TRZ, bezbedno su evakuisani, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kapaciteti Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu unapređeni su sredinom oktobra 2016. godine zahvaljujući logističkom sporazumu Srbije i NATO.

Kako je tada saopšteno, taj zavod je od 12. oktobra mogao da počne da demontira municiju, a plan je bio da se u naredne dve godine uništi oko 2.000 tona viškova municije, koja predstavlja potencijalni bezbednosni rizik.

Delaboracija municije predviđa bezbedno demontiranje municije, pri čemu se barut uništava ili reciklira, a metalni delovi se koriste kao sekundarna sirovina.

Sredstva za modernizaciju Zavoda je obezbedio poverilački fond NATO od kojeg je Srbija tražila pomoć. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.