Opasnost iz peska za igru dece i pasa

VIDEO K9: Svako četvrto igralište na pesku u Novom Sadu kontaminirano je jajima pseće gliste, potvrdio je za Kanal 9 direktor Pasterovog zavoda prof. dr Dušan Lalošević. On zbog toga upozorava i roditelje da vode računa prilikom posete ovakvim mestima, a da nakon upotrebe ovih igrališta obavezno deci operu ruke.

0
930

Osim toga, kako je poznato da psi mogu biti prenosioci različitih drugih bolesti, o svojim kućnim ljubimcima treba brinuti na pravi način, a sa napuštenim psima imati što manje fizičkog kontakta.

S obzirom da je broj zaražene dece od pojedinih bolesti koje psi prenose u porastu, Pasterov zavod počeo je sa edukacijama dece u školama.

Organizovan je niz edukativnih predavanja koje sprovodi u većini škola u Vojvodini, za učenike četvrtih i osmih razreda osnovne škole, kao i za učenike srednjih škola. Cilj predavanja je upoznati decu sa bolestima koje lisice prenose na pse, a psi mogu preneti na ljude, među kojima se kao opasne ističu toksokarijaza i ehinokokoza.

“Najmlađi pacijenti sa ehinokokozom ovde u novosadskoj Dečjoj bolnici su deca sa dve godine, a jedini izvor zaraze ehinokoka u urbanoj sredini je pas. Dakle, pas nas direktno, nehigijenskim kontaktom sa njim, neopranim rukama, zarazi ehinokokom i onda na detetu na primer se razvijaju velike ciste na jetri, na plućima ili bilo gde drugde po organizmu. Može biti i na mozgu, a čak su, nažalost, mogući i smrtni slučajevi od ehinokokoze”, upozorio je prof. dr Lalošević.

Prevencija ovih bolesti je vrlo jednostavna i zahteva pre svega higijenske mere, kaže Lalošević, ali dodaje da su kod nas te bolesti u porastu. Razlog tome je, kako kaže, rast populacije lisica, ali i rast populacije pasa lutalica, što se mora promeniti.

“Mi smo ispitivali peskarnike za dečju igru po Novom Sadu i videli smo da je svaki četvrti kontaminiran jajima pseće gliste toksokare. A u tim peskarnicima, koji su neograđeni, slobodno je da tamo dolaze i psi lutalice i mačke. Mi puštamo svoju decu da se u tom pesku igraju, a malo dete, ono sve stavlja u usta i tako upoznaje okolinu. Čak možete videti i video snimke dece koja jedu zemlju, a roditelj ga snima i smeje se tome kako mu dete jede zemlju, a upravo u toj zemlji, koju su kontaminirali psi, nalaze se jaja njihovih parazita koja se prenose na decu”, naveo je prof. dr Lalošević.

On je istakao da su najvažnije mere zaštite imati zdravog psa, zatim pranje ruku i ne diranje tuđih pasa. Akcija edukacije đaka trajaće do školskog raspusta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.