Opasnost iz kupatila

VIDEO K9: Strah od bojlera prisutan je manje više kod svih nas. Istražili smo da li je i opravdan.

0
597

Na bojlere ne obraćamo pažnju dok nam se sami ne oglase, a ukoliko neispravnost u radu ne primetimo na vreme, posledice mogu biti i fatalne.

Zanimalo nas je kada treba da konsultujemo majstora.

“Čim primetite neku čudnovatu pojavu, recimo na slavinama kada pustite toplu vodu, ako je nešto slabiji pritisak ili se nešto čudno dešava, neki zvukovi u bojleru ako vam se javljaju, ako primetite da vam osigurač pada od bojlera ili da vam bojler slabije greje ili da bojler, obično bojler kada grejač ode, pušta neke svoje karakteristične zvuke u smislu nekog krčanja i tako dalje”, pojasnio je majstor Saša Kosanović.

Jedna od večitih dilema je da li treba da gasimo bojler pre tuširanja. Za mišljenje smo pitali sugrađane.

Preporuka majstora i proizvođača bojlera jeste da se bojler gasi pre tuširanja. Prosečan vek trajanja bojlera je od tri do sedam godina, a servisiranje se preporučuje na dve do tri godine.

Za našu bezbednost od velike važnosti je sigurnosni ventil, bez kojeg može doći i do eksplozije.

“To dolazi u slučajevima kada nema sigurnosnog ventila na bojleru ili kada je ventil totalno loš, da unutra nema ni jedna jedina opruga, a to obično strada od kamenca i samog kvaliteta ventila. U tom slučaju bojler hoće da eksplodira. Desi se da se stvori previše veliki pritisak unutra”, naveo je Kosanović.

Ipak, nije sve tako strašno. Postoje tri mere zaštite koje omogućuju normalan rad bojlera. To su radni termostat, kojim podešavamo temperaturu, zatim sigurnosni termostat i sigurnosni ventil.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.