Opasno sunčanje bez zaštite

VIDEO K9: Bliži se leto, godišnje doba u kojem smo svakodnevno izloženi suncu, a time i povećanom riziku od preteranog izlaganja UV zračenju. Dermatolozi pozivaju na oprez.

278

Godišnje se u svetu dijagnostifikuje oko 132 hiljade melanoma i 3 miliona drugih oblika raka kože.

U Srbiji je godišnje oko 650 novih slučajeva melanoma, od kojih umre skoro 200 obolelih. 2015. godine melanom je kod nas bio 11 najčešći maligni tumor, kako u obolevanju tako i po stopi smrtnosti, kod osoba oba pola.

Najčešći faktor rizika za oboljevanje od melanoma jeste izloženost ultraljubičastom zračenju.

“Ono što je prepoznato da je od najznačajnijeg rizika i na šta se može, što je najvažnije, uticati, je ultraljubičasto zračenje, kako od porekla sunca, tako i zračenje porekla veštačkih izvora, mislimo na solarijum. Konačno je i kod nas uređeno ovo pitanje, maloletnim osobama je zabranjena upotreba solarijuma, kao što je i u većini razvijenih država u Evropi”, rekla je dermatolog dr Tanja Roš.

Oblici prevencije i zaštite od melanoma, kako je rekla, pre svega jesu redovni samopregledi, kao najsigurniji način, jer tim putem pacijenti mogu redovno da prate i da na vreme uoče određene promene na koži koje bi mogle biti opasne. Na taj način, promena na koži se uočava na vreme i postoji velika šansa za potpuno izlečenje od melanoma.

“Samopregled kože treba obavljati periodično, najbolje jednom mesečno izdvojiti nekoliko minuta i detaljno zaviriti na sve površine. Ono što mi nejčešće zaboravljamo je da pogledamo kožu iza ušiju, kosmati deo glave, stopala, genitalije, tako da je ovo znači jedna navika koju treba usvojiti. Tom prilikom treba da gledamo kako izgleda promena na koži, najčešće melanom bude asimetričan, nepravilnih ivica, sa više boja i ono što je najvažniji znak, on se menja”, navela je dr dermatolog dr Roš.

Za svaku promenu na koži, kako je rekla, koja traje duže od mesec dana, potrebno je obavezno se javiti dermatologu.

Riziku od melanoma izloženi su podjednako i muškarci i žene. U slučaju oboljevanja od melanoma, pacijent započinje proces lečenja hirurškom intervencijom.

Terapije koje su do sada korišćene u lečenju melanoma, prema njenim rečima, pokazale su se uspešnim, ali bi bile, kako smatra, još uspešnije kada bi bila omogućena klinička ispitivanja novih lekova.

“Prvo se radi hirurška intervencija i to se leči u čitavom svetu tako što se primarnom ekcezijom otkloni ta promena na koži uz određeni zaštitni rub. Nakon toga se radi još jedna intervencija šireg isecanja, u regiji gde se nalazio melanom i ponekad po potrebi uklanjanje limfnog čvora stražara u koji se drenira limfa iz te regije kože”, precizirala je dr Roš.

Ono što preventivno možemo da učinimo za sebe i svoju kožu, jeste da prilikom boravka na otvorenom izbegavamo direktno izlaganje suncu, koristimo kreme sa optimalnim zaštitnim faktorom i pokrijemo izložene delova tela odgovarajućom odećom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.