Opasno paljenje biljnih ostataka

VIDEO K9: Paljenje biljnih ostataka na njivama iz godine u godinu predstavlja veliki problem tokom sezone žetve i za posledicu ima veliki broj ljudskih žrtava, najčešće u sabraćajnim nesrećama uzrokovanim širenjem dima, kažu u Vatrogasnom savezu Grada Novog Sada.

0
39

Bliži se žetva kukuruza i soje, posle koje često u našim krajevima sledi i spaljivanje biljnih ostataka na njivama.

Ovaj čin poljoprivrednicima štedi gorivo i vreme, međutim, posledice ovog neodgovornog ponašanja neretko su i nastanak velike materijalne štete, ugrožavanje ekositema, pa i samih ljudskih života. Ceste koje prolaze pored njiva koje gore izuzetno su opasne za vozače, jer se dim brzo širi i smanjuje vidljivost, zbog čega je broj ljudskih žrtava na godišnjem nivou veoma visok, kažu u Vatrogasnom savezu grada Novog Sada.

Poljoprivrednici sa teritorije Novog Sada su, kaže Sić, jedni od najodgovornih u Srbiji kada je u pitanju spaljivanju biljnih ostataka.

Sić podseća da je, prema zakonu, zabranjeno svako paljenje biljnih ostataka, smetlišta i površina koje se nalaze na manje od 200 metara od ruba šume, te naglašava da su kazne za kršenje ovog krivičnog dela izuzetno visoke.

Nekada su, podsetio je Sić, ratari orali brazde kao neku vrstu sigurnosti da se vatra sa zapaljene površine neće proširiti gde ne treba. Danas međutim, kada po pozivu inspektori dođu na površinu koja gori, obično zateknu plamen koji gori bez ičije kontrole.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.