Opasno igranje šibicama

VIDEO K9: Učestali požari koji dovode do požara i odnose ljudske živote svedoče da nikada ne može biti previše opreza u baratanju vatrom, rekla je u našem Otvorenom ekranu predsedica Udruženja "EcoFire" Ljubica Krnjaić. POŽAR

0
9

Požari na otvorenom, nažalost, još uvek su česti na našim prostorima, uzrokuju veliku materijalnu štetu, neretko i povrede pa i smrtne ishode.

Zimski požari ove vrste ipak nisu uobičajeni, poput ovog koji je u sredu iznad Rakovca progutao 50 hektara niskog rastinja i zaustavljen nadomak prvih kuća i vikendica.

Stalna edukacija stanovništva je od ključnog značaja za prevenciju požara izazvanih nenamerno ili nepažnjom, kazala je Krnjaić.

U ovom konkretnom slučaju brojne ekipe satima su gasile požar koji se brzo širio po delimično nepristupačnom terenu i noćnim uslovima, a dežurali su i narednog dana kako bi mogli da intervenišu u slučaju ponovnog rasplamsavanja vatre.

Svaki požar opasan je kako po vatrogasce, tako i po sve one koji se nalaze u njegovoj blizini, naglasila je Krnjaić, osvrćući se na dva velika požara koji su nedavno u kratkom vremenskom periodu izbila u Beogradu.

Krnjaić navodi da produkti gorenja deluju ugušujuće jer smanjuju procenat kiseonika u vazduhu, ali da u njima ima i otrovnih gasova koji mogu dovesti do teških oštećenja organizma pa i smrti, zbog čega nikada ne može biti previše opreza pri baratanju vatrom i zapaljivim materijama koje na bilo koji način mogu da dovedu do požara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.