Opasna igra vatrom

VIDEO K9: U Vatrogasnom savezu kažu da u poslednje vreme dnevno imaju i preko 15 intervencija. Razlog je mahom paljenje biljaka na otvorenom, ali i nepažnja prilikom korišćenja kućnih aparata. Iz tog razloga apeluju na građane da obrate više pažnje na požarnu bezbednost.

0
336

Građani u poslednje vreme sve češće angažuju vatrogasce zbog požara koje izazovu svojom nepažnjom.

Vatrogasci apeluju na građane da poštuju Zakon o zaštiti od požara koji zabranjuje paljenje biljnih ostataka i loženje vatre na otvorenom prostoru u blizini šume na do 200 m udaljenosti.

“Apelujemo na građane da obrate više pažnju i da ne spaljuju biljni otpad, jer paljenjem tog biljnog otpada na otvorenom prostoru u poslednje vreme izazvano je jako mnogo požara, što s jedne strane angažuje vatrogasce, s druge strane utiče na tu mobilnost opreme, na oštećenja opreme i nanosi veliku štetu kako materijalnim dobrima, tako i životnoj sredini i ugrožava i ljude. I ima dosta požara, pored tih na otvorenom terenu kojih je trenutno najviše, ima dosta požara u stambenim objektima”, rekla je Ljubica Krnjaić, sekretarka Vatrogasnog saveza Novog Sada.

Vatrogasni savez ponovo je aktuelizovao svoj raniji projekat da se vatrogasci opreme uređajima za primanje dojave požara putem SMS poruka. Savez će konkurisati kod Ministarstva za trgovinu za sredstva namenjena za telekomunikacije.

“Time bi se omogućilo licima koja su gluva i nagluva i licima koja iz bilo kog drugog razloga ne mogu jasno, razgovetno da pozovu vatrogasce u pomoć, odnosno da dojave požar. Za to ne treba mnogo sredstava. Tu samo treba malo pameti, malo zajedničkog rada lica koja prave programe i malo opreme i onda bi organizovali obuku, kako gluvih i nagluvih lica, tako i vatrogasaca”, navela je Krnjaić.

Krnjaić smatra da je položaj lica sa invaliditetom zapostavljen i da bi ova inicijativa mogla da ispravi tu grešku. Rezultati konkursa biće poznati za oko mesec dana, nakon čega će, ako dobiju sredstva, Savezu trebati još oko mesec dana da projekat počnu da primenjuju, rekla je Krnjaić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.