Opala prodaja malina zbog konkurencije iz Poljske

VIDEO K9: Srbija je treća zemlja u svetu po proizvodnji malina. Oko 15 hiljada hektara je pod zasedom ove voćke, a ove godine naša zemlja očekuje rod od oko 80 hiljada tona.

0
725

Sa sve više proizvođača, srpski udeo u proizvodnji malina postao je itekako bitan na svetkom nivou. Srbija je izbila na treće mesto svih proizvođača malina u svetu.

“2016. godine kupljen rod nije sav otišao van naše zemlje. Deo jeste, deo još čeka izvoz. Naime, šta se desilo na evropsko-svetskom tržištu? Konkretno, naši konkurenti Poljaci, prošle godine su imali jako dobar plod. Poljska je rodila nezapamćen prinos prošle godine. To se malo odrazilo i na cenu u drugoj dekadi prošle godine, kada smo privodili kraju našu berbu”, rekao je Bojan Pejić, predsednik Udruženja Bačkopoljskih malinara.

Hladnjačari tvrde da je evropsko tržište pretrpano jeftinijom malinom iz Poljske, u kojoj je prošle godine zabeležen rekordan rod. Do sada je trebalo da se proda 50 % više malina nego što se prodalo u odnosu na prethodnu godinu.

“Kvalitet naše maline ćemo da uporedimo na leto, kada dođe špic berbe, kada mi o svom trošku uradimo analizu polke, polane i mikera, gde imamo crno na belo i onda ćemo da stavimo stvar na pravo mesto. Mi se trudimo da maksimalno profesionalno pristupimo proizvodnji. Ulažemo jako puno svog novca”, naveo je Pejić.

Sadašnja cena za gotov proizvod, odnosno za smrznutu i upakovanu malinu, je 2 evra ili nešto niža. Sitniji prerađivači prodaju kilogram zamrznute maline u kutijama za 170 dinara, što pravi velike gubitke, pošto su malinu otkupljivali za oko 60 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.