One koje (ne) odlučuju

VIDEO K9: S kakvim izazovima se susreću žene u lokalnim samoupravama koje su na pozicijama odlučivanja, ali i one koje nisu na takvim pozicijama? Na ovo pitanje pokušava da odgovori Beogradski fond za političku izuzetnost kroz seriju skupova, od kojih je jedan održan danas u Skupštini Novog Sada.

0
272

Tokom 2017. godine nastala je ideja na stvaranju projekta pod nazivom “Za više žena na mestima odlučivanja”, koji se održava u okviru MATRA programa.

Projekat, koji je u našem gradu predstavio Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), nastao je sa ciljem da afirmiše veće učešće žena u odlučivanju na lokalnom nivou putem prenosa dobrih praksi sa nacionalnog nivoa.

“Ovo je sedmi grad u kom gostujemo sa istom idejom da predstavimo već ono što postoji od mehanizama koji se mogu iskoristiti a kako bi žene zauzele još više mesta na kojima se donose odluke, nažalost statistika je poražavajuća samo 7 posto žena pozicije odlučivanja, dok ih je više od 50 posto zaposleno kao službenice u određenim službama i na određenim funkcijama u lokalnim samoupravama”, rekla je Svetlana Stefanović, programska kordinatorka BFPE-a.

Ona dodaje da ovim projektom obilaze sve veće lokalne saouprave u našoj zemlji, kako bi narodne poslanice i odbornice razgovarale sa ženama koje imaju afiniteta da se aktivno uključe u rad lokalnih samouprava.

“Zakon kojim su utvrđene kvote kao mera afirmativne akcije donet 2012 godine i od tada mi imamo kvantitativni skok broja žena u svim parlamentima i lokalni i Skupštini APV to je od 2016. godine kada je izmenjena odluka i uvedena kvota na svih 120 poslaničkih mesta i to je najbolji dokaz da bez kvota ne bi bilo žena u parlamentu, drugo što mislim da su kvote donele jeste činjenica da je taj kvantitet dao i kvalitet nas sada ima više od 30 procenata u svim parlamentima”, navela je Maja Sedlarević isperd Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine.

U gradskom parlamentu sedi 29 odbornica od ukupno 78 odborničkih mesta, što čini oko 37 posto zastupljenosti žena u Skupštini Novog Sada.

Malo je poznato, kako je istaknuto na ovom skupu, da je naš grad, osim titula evropske prestonice mladih i kulture, dobio i nagradu za grad jednakih šansi, koju mu je dodelila Zaštitnica za ravnopravnost polova.

“Mnogo je primera koji mogu da potvrde to da Novi Sad prati trend koji jeste postavljen na nivou države Srbije, jer imamo danas i predsednicu parlamenta i predsednicu Vlade i guvernerku, tako da Novi Sad prati ono što jesu evropski trendovi”, izjavio je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Novog Sada.

Projekat “Za više žena na mestima odlučivanja” organizuje Beogradski fond za političku izuzetnost u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.