Ombudsman: Jednaka prava za sve

VIDEO K9: Kvalitet života osoba sa invaliditetom zavisi od toga koliko se poštuju njihova ljudska i svaka duga prava, kao ravnopravnih članova društva. Ovo je jedna od ocena sa okruglog stola pod nazivom ,,Od pacijenta ka građaninu'' koji je održan danas u Novom Sadu u organizaciji Pokrajinskog zaštitnika građana.

0
372

Osobe sa invaliditetom u našoj zemlji suočene su sa mnoštvom problema koji im otežavaju ostvarivanje njihovih prava u skoro svim oblastima, od obrazovanja, preko zdravstva do socijalnog života i kulture.

“I sada želimo, da ustvari vidimo, radili smo jedno istraživanje pre desetak godina u instituciji Ombudsmana, danas da vidimo gde se nalazimo. Da li je došlo do promene stavova javnog mnjenja, svesti građana. Da li oni, koji se osećaju da su njihova neka prava ugrožena, ne mogu da ih ostvare, da li je to zaista tako, da li je došlo do progresa, da li smo otišli jedan korak napred, da li smo išli dva koraka nazad, mi to zaista moramo da utvrdimo, jer to je standard o ostvarivanju ljudskih prava”, naveo je prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski ombudsman.

Osobe sa invaliditetom su ravnopravni građani naše zajednice i kao takvi njihova prava moraju biti zaštićena i prihvaćena u društvu, u čemu veliku ulogu ima upravo glas ombudsmana, istakao je Pavlović.

“Ideja je da nije dana toga i toga Dan osoba sa invaliditetom, da nije dan osoba koje zahtevaju podršku dana toga i toga, nego da se radi o jednakim građanima kao što su i svi drugi i da ta jednakost traje 365 dana, to je poenta. Zato danas pravimo ovaj skup, da kažemo hoćemo bolje sutra, hoćemo ravnopravno, to nije samo jedna ustanova, nije jedna institucija, to treba da bude gde god je to moguće”, rekao je Pavlović.

U Komitetu UN a prava osoba sa invaliditetom smatraju da je saradnja ombudsmana i pokrajinskih organa veoma značajna za bolji i kvalitetniji život osoba sa invaliditetom.

“Zbog toga što se ljudska prava usvajaju i razmatraju na globalnom nivou, ali se ona ostvaruju lokalno i veliki broj prava koja su zagarantovana konvencijom Ujedinjenih nacija pravima osoba sa invaliditetom, koja je Republika Srbija ratifikovala 2009. godine, tako da na deo unutrašnjeg pravnog sistema Republike Srbije su upravo na lokalnom nivou – pitanje pristupačnosti, pitanje osnovnog obrazovanja, srednjeg obrazovanja, pitanje socijalne zaštite, pogotovo personalne asistencije, pristup informacijama i komunikacijama”, ukazao je dr Damjan Tatić, potpredsednik Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom.

Pošto su sve te ključne ingerencije u rukama lokalnih samouprava, zaključio je Tatić, važno je da one toga budu i svesne, te kroz pružanje pune podrške svojim građanima, osobama sa invaliditetom, omogućile im kvalitetan svakodnevni život.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.