Ombudsman: Institucije većinom brzo reaguju

VIDEO K9: Izveštaj o radu Pokrajinskog ombudsmana za prethodnu godinu predat je danas, a razmatraće ga pokrajinski poslanici na narednom zasedanju. Prilikom predaje održana je i svečana sednica, na kojioj je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao da će Vlada u narednom periodu raditi na tome da građani steknu veće poverenje u institucije sistema. Ombudsman je naveo da, osim što građani iskazuju veliku potrebu za jednom ovakvom institucijom, sa druge strane ne razumeju na pravi način kako ona funkcioniše.

0
483

Institucija ombudsmana nije mesto na kome se samo podnose pritužbe na rad javne vlasti, već je to mesto gde građani mogu i da se upoznaju sa svojim pravima i načinima kako da iskoriste sve ono što institucije i sistem državne vlasti pruža, rekao je Pokrajinski ombudsman prof. dr Zoran Pavlović, navodeći da, nakon što se iskoriste svi modaliteti koji su na raspolaganju, tek onda ombudsman, kao viša instanca, može da pomogne.

“Znači, nemojmo odmah ići kod zaštitnika građana, dozvolimo državnim insitutcijama da rade svoj posao, da u okviru svojih nadležnosti, svojih ovlašćenja, pruže podršku i pomoć građanima, a tek nakon toga da idemo na ovo, kao poslednju korektivnu meru”, rekao je Pavlović.

O značaju koji ombudsman ima govori i podatak da se samo za prva dva meseca ove godine ovoj instituciji usmeno obratilo više od 200 građana, kaže Pavlović. To takođe znači da građani veruju da u Vojvodini postoji mesto na kome megu da postave pitanje ili reše neki svoj problem.

“Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman ima jednu opštu ocenu da, čak i kada se pojavi pritužba na rad, moram da primetim da u najvežem broju slučajeva taj organ na koji se pritužba odnosi već u i toku samog našeg rada reaguje i ispravlja ono na čega je pritužba naslovljena. Naravno, postoje i pritužbe koje nisu upućene nama kao nadležnom organu, ali u odnosu na ono što dobijamo od građana kao pritužbu i taj povratni korak je takav da pre nego što završimo postupak, organ sam ide za tim da otkloni nepravilnost, ukoliko je mi zaista i konstatujemo”, naveo je Pavlović.

Cilj je da se građani u institucijama sistema osećaju sigurno i prihvaćeno, a predsednik Pokrajisnke vlade tim povodom naveo je da javna vlast mora biti na usluzi građanima i da ne može biti zaštićenih ni privilegovanih. Igor Mirović je rekao i da Pokrajinska vlada nema nameru da se ni najmanje meša u rad zaštitnika građana.

“Neko ko je mahom u svojstvu pokrajinske administracije neće moći da računa na bilo kakvu toleranciju. U slučaju bilo čijih rušenja ljudskih prava, šta više, pripadanje administraciji na čijem sam čelu znači i značiće dvostruku obavezu da se to ni pod kojim uslovima ne čini. Ovo nije samo deklarativan stav koji uvek ovako dobro zvuči za javnost i za medije, već je on, pre svega, logična želja našeg velikog zajedničkog tima da se zakoni uvek i u svemu dosledno poštuju, jer bez toga ni jedno društvo ne može efikasno i pravedno da funkcioniše”, kazao je Mirović.

Pavlović je naveo da je Ombudsman ove godine poseban akcenat stavio na učešće žena u radu Nacionalnih saveta, na produkciji za decu na jezicima manjina i treći segment je organizacija edukacije pripadnika nacionalnih manjina o ljudskim pravima i njihovim pravima koja im pripadaju kao specifičnim grupama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.