Ombudsman, građani i njihova prava

VIDEO K9: Građani moraju da znaju koja su njihova prava, kako bi prepoznali slučajeve u kojima se ona krše i kako bi mogli na pravi način da potraže pomoć u njihovoj zaštiti, rekao je u našoj emisiji Otvoreni ekran Pokrajinski ombudsman, profesor dr Zoran Pavlović.

0
78

Institucija Pokrajinskog zaštitnika građana u Vojvodini deluje 18 godina, kako na zaštiti ljudskih prava, tako i na njihovoj promociji i unapređenju.

Odluka o osnivanju Pokrajinskog ombudsmana doneta je pre tačno dve decenije.

Možda je u ovom trenutku prerano govoriti o postojanju četvrte grane vlasti, vlasti nezavisnih institucija, ali je sigurno da je Srbija na putu da bude zemlja koja je lider u ovoj oblasti, smatra prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman

Ta činjenica, uključujući i referendum održan o Ustavnim izmenama,  govori u prilog tome da je Srbija odavno ispunila uslove vezane za poglavlja 23 i 24 u procesu pridruživanja EU, smatra pokrajinski ombudsman.

Nažalost, ni posle dve decenije postojanja i rada, postoje građani u Vojvodini kojima nisu jasne nadležnosti i područje delovanja Pokrajinskog ombudsmana ili njihova prava.

Suština je, međutim, zaklučio je Pavlović, da građani moraju da znaju svoja prava kako bi, u slučajevima kada se ona krše, mogli da se obrate ombudsmanu, ali tek onda kada kada se prethodno ispoštuju sve procedure pred nadležnim organima javne vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.