Olujić: Nedovoljno novca za kulturu

VIDEO K9: Situacija u domaćoj kulturi je veoma složena, a izdvajanja za kulturu i umetnost su uvek nedovoljna. Istovremeno je i sve je manje javnog prostora za umetnike zbog mnoštva rijaliti programa koji se mogu videti na domaćim televizijama, ocenila je naša violinistkinja Tatjana Olujić.

239

Kada se govori o ulaganjima u kulturu, često se postavlja pitanje koliko se danas u našoj zemlji dovoljno ili nedovoljno ulaže u kulturu, pa i u muzičku umetnost.

Mišljenja samih umetnika su da se kulturi daje jednokratno, ‚‚godinu za godinu i “nedovoljno”. To se radi, kako smatraju brojni umetnici i njihova udruženja, ‚‚neplanski, nesistemski, kako se kome dodeli, iz godine u godinu, iz konkursa u konkurs.

Violinistkinja Tatjanu Olujić za KTV iznela je svoj stav kada je reč o izdvajanjima za kulturu i muzičku umetnost u našoj zemlji.

Budžet za kulturu u Srbiji za ovu godinu iznosi 0,72% bruto domaćeg proizvoda, dok evropski prosek iznosi 2,2%. Za kulturu se najviše izdvaja na Islandu, 7,4% bruto domaćeg proizvoda godišnje. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.