Olujić: Nedovoljno novca za kulturu

VIDEO K9: Situacija u domaćoj kulturi je veoma složena, a izdvajanja za kulturu i umetnost su uvek nedovoljna. Istovremeno je i sve je manje javnog prostora za umetnike zbog mnoštva rijaliti programa koji se mogu videti na domaćim televizijama, ocenila je naša violinistkinja Tatjana Olujić.

248

Kada se govori o ulaganjima u kulturu, često se postavlja pitanje koliko se danas u našoj zemlji dovoljno ili nedovoljno ulaže u kulturu, pa i u muzičku umetnost.

Mišljenja samih umetnika su da se kulturi daje jednokratno, ‚‚godinu za godinu i “nedovoljno”. To se radi, kako smatraju brojni umetnici i njihova udruženja, ‚‚neplanski, nesistemski, kako se kome dodeli, iz godine u godinu, iz konkursa u konkurs.

Violinistkinja Tatjanu Olujić za KTV iznela je svoj stav kada je reč o izdvajanjima za kulturu i muzičku umetnost u našoj zemlji.

Budžet za kulturu u Srbiji za ovu godinu iznosi 0,72% bruto domaćeg proizvoda, dok evropski prosek iznosi 2,2%. Za kulturu se najviše izdvaja na Islandu, 7,4% bruto domaćeg proizvoda godišnje. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.